MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

Individualni PEAT i Aspektika radovi u Podgorici od 13. do 21. decembra: Koliko stres i negativne emocije štete zdravlju   "Imam glavobolje od stresa", "Sve me boli od nervoze"... Koliko puta se desilo da izgovorite rečenice poput ovih? Živimo u veoma stresnom vremenu koje zahtijeva vještine Kvantna spektralna dijagnostika u Podgorici od 8. do 12. decembra: Šta je kvantna/spektralna analiza?   Svaka ćelija ima svoj spektar sa određenim karakteristikama. Pre svake hemijske promene u ćeliji nastupa fizička promena. To izaziva treperenje ćelijske membrane, a to opet emituje spektar koji može da Trening vida u Podgorici 26. i 27. novembra : Jasan vid bez naočara  Gorica Mijovic i Marijan Brvar su instruktori treninga vida odnosno metode oporavka vida vežbama za oči. Unazad 9 godina bave se edukacijom o tome kako da osobe koje Bio-eterična dijagnostika i terapija od 5. do 10. novembra u Podgorici: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u radu, Čudesna moć bio-eterične metode i terapije: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u Šta je Bowen tehnika i kod kojih stanja može pomoći : "Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen Festival - Zdravlje i njega zene 22. i 23. juna u TC Delta City:   Festival pod nazivom "Zdravlje i njega zene", odrzace se u Podgorici, 22. i 23. juna 2022. godine u trznom centru Delta City, od 16h do 22h.   Festival organizuje Udruzenje za holisticku Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!: Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!   Ako trudnicu pitate da li preferira pol svog nerođenog djeteta, većina će vam reći da im je jedina želja da rode Kurs depilacije, maderoterapije i manikir - pedikir u Podgorici: Obuke u Podgorici za:   - maderoterapiju, klasičnu i brazilsku  - depilacije (sve zone) - 180e - manikir i pedikir (ruski, estetski sa trajnim lakom, nadogradnja, tipse, izlivanje, medicinski)   067 535 705 ili na Viber Tretmani i edukacije Strechink - kozmetičke kamuflaže u Podgorici: Kozmetička kamuflaža je Brazilska metoda kojom kamufliramo trajno sve nedostatke kože.Stretchink metoda - pigment se ubrizgava u kožu mašinicom i ne bledi vremenom. Boja se posebno meša za svakog klijenta

Joga - Put ka sebi

 

 "O jednoj osobi možeš otkriti više u jednom satu igranja nego u jednoj godini razgovora"- Platon.

 


Razigrani duh

Igranje je način na koji možemo da stupimo u kontakt sa samim sobom i drugim oko sebe na prirodan način. To je duhovna konekcija bez napora jako slična meditaciji. Meditacija je potpuna prisutnost u trenutku i dostupnost mističnosti svakog novog trenutka. U tom trenutku potpunog uranjanja oslobadjamo se iskristaliziranih pretpostavki prošlosti i ulazimo u svijet nevinosti i novih mogućnosti.


Djeca se ne boje padanja i ustajanja i ponovnih pokušaja. To je za njih prirodno. Što smo stariji počinjemo da sumnjamo sami u sebe i druge oko nas. Strah i nepovjerenje ometa našu sposobnost igranja sa predanošću i naš život prelazi u igru ko ce biti bolji, ko će znati više i mi pocinjemo da brinemo. 

Počinjemo da se takmičimo i da optužujemo sve oko nas za naše jade. Optužujemo naše roditelje, haotičan život, bračne drugove, radne kolege, naše godine, neimaštinu, politiku, zauzetost, jednostavno smo programirani da vjerujemo da naš status, naše pozicije u društvu, naš izgled je ono što će nas napraviti srećnim ili nesrećnim.

Čitav naš život mi smo bili učeni da gledamo izvan sebe. Naši uzori su roditelji, ucitelji, eksperti, gurui a jedino što nas nikad niko nije učio je kako da upoznamo sebe.


Joga je spoznaja sebe


Joga je spoznaja sebe, spoznaja svojih mogućnosti i kako će naše odredjene akcije uticati na naš život.


Sjećam se jednog od mojih učitelja joge na mojim počecima koji je rekao :" Iscjedit ću te kao pomorandžu. Ako iscjediš pomorandžu - dobićeš sok od pomorandze a ako iscijedim tebe, šta ću dobiti?"
To je joga - da iscjediš sve iz svoje unutrašnjosti i staviš na površinu.

Tako da sve što je unutra: strahovi, sumnje, frustracije, toksini, snaga, vjerovanja, potencijali izadju tako što će ili nestati ili će se upotrijebiti za vaš daljni razvoj. Ti izazovi - fizički, emotivni, mentalni i duhovni vam daju priliku da doživite svaki dio sebe na sasvim novom nivou.

Sve počinje sa vašim tijelom. Joga je nevjerovatan oblik fitnesa koji oblikuje snažno i zdravo tjelo. Svaki mišić se koristi uravnoteženo što utiče na paljenje metaboličke peći. Vec poslije par mjeseci vježbanja osjećaćete se jaki i mirni i sa daleko više energije. Pravo je čudo kada to počnete osjećati.


Mi upijamo život kao sunđer i akumulišemo strahove i tjeskobe u našem sistemu. Joga praksom mi uspijevamo da dosegnemo sve kutke i skrivene džepove napunjene nepoželjnim stvarima i da ih se oslobodimo. Joga vam donosi nazad slatkoću i nevinost života. Djeca imaju joga tjela jer nisu nagomilana slojevima toksičnog življenja.


Uz pomoć joge bićete u stanju da razumijete da svaka akcija donosi rezultat. Bićete u mogućnosti da spajate tačke života i bićete u stanju da prepoznajete kako male dnevne aktivnosti imaju efekat domina. Joga će zapaliti vaš mentalni duh.

Odgovor je u nama


Kao istruktor joge i dugogodišnji učenik joge naučila sam da ne uzimam jogu kao dogmu. Kada počnemo da uzimamo nešto ozbiljno, vanjsko majstorstvo postaje cilj i mi se ponovo ulovimo u iluziji. Mnogi učitelji joge (gurui) uče da je tradicija sveta i da je moramo slijediti jer u protivnom nećemo uspjeti. Ali kako je to moguće?


Ako smo razdjelili unutrašnji glas mudrosti u korist onog što nam neko drugi govori kako doista možemo biti ono sto jesmo?

Tu smo samo u sjeni nekog drugog od koga tražimo odgovor. Ja vjerujem da moramo naći svoj vlastiti put i prošetati se njime. Nema joga učitelja, gurua koji vam može reći šta vama treba, niti u joga pozi, niti u dijeti, niti u životnom stilu. Joga učitelj vam može dati principe a na vama je dalje da koristite vašu intuiciju i ono što je pravilno za vas uz te osnovne principe. Uloga joga učitelja je da probudi u vama ono što je jednostavno zaboravljeno usput.


Kao Acro i partner joga insrtuktor pomažem odraslim da se osjećaju opet kao djeca, da vjeruju u sebe i druge i da otkriju vjerovanje u beskrajnu moć. Sa svojim studentima obično u početku vidim ogroman strah i nepovjerenje koje se jako brzo pretvara u ushićenje i podsticanje koje grade i koje im je potrebno kako bi raširili svoja krila.

 


Evo par ideja koje mogu da donesu lutanje kroz vaš život:


1) Umjesto našeg odraslog uobičajenog negativnog pitanja "Šta ako padnem?" da postavimo pozitivno dječije: "Šta ako uspijem?"

Kada djeca nešto istinski žele, ona ne prihvataju da ne mogu to ostvariti bez više pokušaja. Njihovi snovi su za njih već realnost. Oni sebe vide kako su to već dobili ili već uradili. Neka naši snovi postanu realnost tako što ćemo se pitati: "Kako ja mogu ovu situaciju u ovom momentu napraviti boljom?

 

2) Provodite vrijeme sa djecom ili životinjama. Gledajte ih kako se igraju, igrajte se sa njima i otkrijte svijet kroz njihove oči, oni su najbolji učitelji.


3)Isprobajte različite stilove joge ali i drugacije fizičke prakse kao što su ples, borilačke vještine, počnite nešto novo. Divno je biti početnik. Uživajte u procesu učenja.


4) Dozvolite sebi grešku. Na greškama se uči. Pokušajte da stojite na jednoj nozi sa zatvorenim očima i vidite koliko dugo možete da stojite. Smejte se ako padnete poslije par sekundi. Pokušajte opet. Poslije par pokušaja vrijeme stajanja će biti duže. Ako ne pokušate nećete ni uspjeti.


Znam da će se mnogi pitati - a zar joga nije ono presavijanje, zamotavanje ruku i nogu oko tjela, okretanje naopačke, zbunjujuće meditacije i hiljade objašnjenja kako se izvode a da ne govorim o duhovnom djelu koji treba da stvori prosvijetljene ljude.

Sve je to ono što će se mozda sresti na tom putu učenja joge. Joga je dugo putovanje bez destinacije. Mnogi moji studenti su me pitali na prvim časovima : "Koliko dugo moram vježbati da riješim problem bolova u kičmi ili bilo koji drugi problem?" Moj odgovor na to pitanje je : "Onoliko dugo koliko dugo si stvarao problem."
Probudite snagu koja je već u vama i promijenite svoj život.

Krenite na taj put sa jogom gdje ćete otkriti svoju vlastitu snagu. To putovanje stvarno vrijedi. Na njemu ćete sresti sebe.

Biljana Malešević, instruktorka joge

Share

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 39 gostiju i nema prijavljenih članova

Povezane teme

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN