MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

Individualni PEAT i Aspektika radovi u Podgorici od 13. do 21. decembra: Koliko stres i negativne emocije štete zdravlju   "Imam glavobolje od stresa", "Sve me boli od nervoze"... Koliko puta se desilo da izgovorite rečenice poput ovih? Živimo u veoma stresnom vremenu koje zahtijeva vještine Kvantna spektralna dijagnostika u Podgorici od 8. do 12. decembra: Šta je kvantna/spektralna analiza?   Svaka ćelija ima svoj spektar sa određenim karakteristikama. Pre svake hemijske promene u ćeliji nastupa fizička promena. To izaziva treperenje ćelijske membrane, a to opet emituje spektar koji može da Trening vida u Podgorici 26. i 27. novembra : Jasan vid bez naočara  Gorica Mijovic i Marijan Brvar su instruktori treninga vida odnosno metode oporavka vida vežbama za oči. Unazad 9 godina bave se edukacijom o tome kako da osobe koje Bio-eterična dijagnostika i terapija od 5. do 10. novembra u Podgorici: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u radu, Čudesna moć bio-eterične metode i terapije: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u Šta je Bowen tehnika i kod kojih stanja može pomoći : "Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen Festival - Zdravlje i njega zene 22. i 23. juna u TC Delta City:   Festival pod nazivom "Zdravlje i njega zene", odrzace se u Podgorici, 22. i 23. juna 2022. godine u trznom centru Delta City, od 16h do 22h.   Festival organizuje Udruzenje za holisticku Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!: Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!   Ako trudnicu pitate da li preferira pol svog nerođenog djeteta, većina će vam reći da im je jedina želja da rode Kurs depilacije, maderoterapije i manikir - pedikir u Podgorici: Obuke u Podgorici za:   - maderoterapiju, klasičnu i brazilsku  - depilacije (sve zone) - 180e - manikir i pedikir (ruski, estetski sa trajnim lakom, nadogradnja, tipse, izlivanje, medicinski)   067 535 705 ili na Viber Tretmani i edukacije Strechink - kozmetičke kamuflaže u Podgorici: Kozmetička kamuflaža je Brazilska metoda kojom kamufliramo trajno sve nedostatke kože.Stretchink metoda - pigment se ubrizgava u kožu mašinicom i ne bledi vremenom. Boja se posebno meša za svakog klijenta

Tranziti Saturna kroz kuće - značenje

Saturnu je potrebno 28 do 29 godina da zaokruži jedan kompletan zodijački ciklus. Tokom tih godina može se očekivati da približne vremenske intervale provede tranzitirajući kroz svaku od natalnih kuća. Osim ukoliko ne koristite sistem jednakih kuća, dužina njegovog tranzita kroz jednu natalnu kuću će zavisiti od veličine same kuće, ali će Saturn provesti približno oko 2,5 godine na prosečni prolaz kroz jedan znak, ili 30° kuće. Saturnu je potrebno 28 do 29 godina da zaokruži jedan kompletan zodijački ciklus. Tokom tih godina može se očekivati da približne vremenske intervale provede tranzitirajući kroz svaku od natalnih kuća. Osim ukoliko ne koristite sistem jednakih kuća, dužina njegovog tranzita kroz jednu natalnu kuću će zavisiti od veličine same kuće, ali će Saturn provesti približno oko 2,5 godine na prosečni prolaz kroz jedan znak, ili 30° kuće.

Primetićete da njegovi efekti kristalizuju, prizemljuju i stabilizuju. Generalno, posledice njegovih tranzita se osećaju na izraženiji način tokom prvog dela tranzita kroz kuću, kao i kada oformi aspekat sa nekom od planeta u natalnom horoskopu. Kako Saturn napreduje ka kraju I kuće, natus teži da stekne pojačano razumevanje i iskustvo. Saturnovo tranzitno kretanje kroz kuće u osnovi ima za cilja da poduči o nezavisnosti, o tome da se ne smemo oslanjati na druge. Za početak, generalno se javlja osećaj sprečenosti i nedostatka podrške od strane ljudi, u onom segmentu života kojima vlada kuća. Do kraja tranzita kroz kuću natus će naučiti kako da se u toj oblasti tokom budućih situacija oslanja isključivo na sebe samog. 

Generalno, dok Saturn prolazi kroz kuće vatrenog trojstva (I, V i IX), postoji problem sa samopouzdanjem i bavimo se temama lične produktivnosti. Tranzitom Saturna kroz zemljane kuće (II, VI i X), potvrđujemo pitanja vrednovanja sebe samih i naše efekasnosti. Tranzit kroz vazdušne kuće (III, VII i XI) izvlači u prvi plan odnose natusa sa drugima, i uverava nas koliko se malo zapravo možemo osloniti na njih, kao i na našu sopstvenu percepciju. Tranzitirajući kroz seriju vodenih kuća (IV, VIII i XII) ponovo procenjujemo naše unutrašnje zalihe vere, našu vezu sa prošlim događajima, i psihološke mehanizme.

Saturn nas čini odgovornim u svakoj oblasti koju dotakne. Svaka kuća vlada specifičnim oblastima naših života, naših identiteta, i Saturnovi tranziti će aktivirati ove oblasti na uvid, reorganizaciju i ponovnu izgradnju. 


Saturn u tranzitu kroz I kuću natalnog horoskopa


Vrlo često je Saturnov dolazak na vrh 1. kuće doživljajneobične vrste, jer nam on stiže iz 12. kuće. Dok je prolazio kroz 12. kuću bili smo povučeni u svoj unutrašnji svet, naša podsvest je bila vrlo aktivirana, i izlaskom na Ascendent odjednom nam dolazi u prvi plan spoljašnji svet. Kada Saturn stoji u konjunkciji sa Ascendentom često doživljavamo nešto što nas «prizemljuje», što nas «spušta na tlo». Tranzit preko Ascendenta može nam doneti pravo buđenje iz sveta snova, fantazija i spiritualnih uticaja. Sve postaje realnije i ponovo treba da delujemo svesno.

Prva kuća predstavlja naš nastup i pristup prema spoljašnosti, prema našim ličnim kontaktima sa spoljašnim svetom, pogotovo mnogo govori o našem fizičkom izgledu. Sa sobom donosi u 1. kuću i svoje zadatke i svoje «ispite». Zbog toga je moguće da u drugim ljudima probudimo otpor prema sebi, jer naš nastup može biti distanciran, možda zračimo odbrambenim stavom, i obično smo generalno manje dostupni drugima nego ranije. U toj situaciji je i rizik nerazumevanja sa okruženjem izuzetno velik. 
Kod tranzita Saturna kroz 1. kuću konfrontujemo se sa sopstvenom unutrašnjom stabilnošću. Da li se naša lična pojava temelji na sopstvenoj, unutrašnjoj snazi ili na strahu od spoljašnosti? Da li smo mi onakvi kakvim se pokazujemo? Ovaj tranzit nas tera da razvijemo svoju unutrašnju jačinu i sigurnost u odnosu na spoljašnji nastup, i sugeriše nam da preuzmemo odgovornost za sebe i sopstvene postupke.
To je dakle vreme kada sebe pažljivo i detaljno promatramo, i kada sebe bolje upoznajemo. Kroz to iskustvo možemo postati jači i dobiti dubok osećaj lične odgovornosti. 

Saturnov tranzit kroz I kuću započinje Saturnovom konjunkcijom sa Asc-om, što je tranzit od veoma snažnog ličnog značaja. Prva kuća je jedna od kuća vatrenog trojstva, i kuća koja vlada našim ličnim identitetom. Dok Saturn tranzitira ovom kućom sve češće brinemo o načinu na se koji se predstavljamo drugim ljudima. Fizičko telo postaje predmet naše pažnje takođe – u zavisnosti od životnog doba natusa ovo se može pokazati kao period tokom kog osećate svu težinu svojih godina, ili je to faza tokom koje smo po prvi put u stanju da realnosagledamo svoje telo. Ovo je ujedno odličan period za promenu režima ishrane, za dijete, jednostavno jer je to period tokom kog se suočavamo sa realnim odrazom u ogledalu, a ne sa onim koji želimo da vidimo. Naš pogled na žvot je ozbiljniji nego ikada ranije, i dobija specifičnu odgovornu nijansu.

U početnoj fazi ovog stadijuma možete se osećati isfrustrirani, iznevereni, a tu je i nedostatak samopouzdanja. Možda ćete posegnuti za drugima u pokušaju da bolje ocenite sebe, tragajući za načinom koji bi podržao vaše samopouzdanje. Kada ovi pokušaju daju neodgovorajuće rezultate, osećaj privremene obeshrabrenosti je neminovna posledica. Ipak, budite uvereni da će Saturn ponovo raditi na ovim osećanjima tokom svog tranzita kroz I kuću, uz vašu pomoć sve dok ne dostignete tačku u kojoj posedujete snažniji osećaj za sebe same. Ovaj tranzit ima za cilj da transformiše vaš osećaj samouverenosti do tačke u kojoj preispitujete izvore svog samopouzdanja, i otkrivate snažnu bazu za oslanjanje na sebe same. Saturn u ovom tranzitu želi da se otarasite svih polovičnih izvora samouverenosti. Iluzije o sebi, o svom telui ličnim sposobnostima neće nadalje biti tolerisane. Okončanje ovog rezultata je novoizgrađeni identitet i realistično poimanje sebe samog. Po pitanju karijere i poslovnih projekata, očigledni signali predstojećeg napredovanja će izostajati, ali sve što činite tokom ovog tranzita će postaviti temelje za budući uspeh i napredovanje.

Saturn u tranzitu kroz II kuću natalnog horoskopa


Dok je introspekcija u izvesnoj meri naglašena tokom Saturnovog tranzita kroz I natalnu kuću, njegovo kretanje kroz II kuću ukazuje na novi stadijum sticanja zaliha kao posledicu produktivnosti, samopoštovanje i finansijske teme. Ovaj stadijum života je često ispunjen napornim radom, te je poznat i kao najpraktičniji period u našim životima. Finansijski uspeh može biti značajan, ali je generalno put do njega naporan i teško dostižan. Ovaj tranzit se tradicionalno povezuje sa finansijskim gubicima, ali je u stvarnosti reč o samoj percepciji - skloni smo da razmatramo sosptvenu efektivnost, i najčešće smo veoma nezadovoljni napredovanjem. U suštini, dobici mogu biti spori, a iznenadni povoljni obrti se ne očekuju pri ovom tranzitu. Svrha ovog tranzita je da probudi povezanost između vas samih i vrednovanja sebe, između onog što ste proizveli za stvaran svet i što ćete dobiti zauzvrat. Kao i kod svih Saturnovih tranzita, spoljni utisak je da će natus tragati za potvrđivanjem od drugih, i pronaći da ne dobija dovoljno zauzvrat. Inicijalni osećaj nedostatka podrške je obeshrabrujući (najčešći zaključak je "Radio sam tako naporno, i šta sam mdobio zauzvrat?"), ali vas ovaj tranzit vodi napred, ka tome da naučite da pogledate duboko u sebe sa potpuno novom jasnoćom i realizomom, i odatle izvučene svu neophodnu snagu. Radićete na sopstvenoj efektivnosti, i po prvi put biti u stanju da sagledate šta vas to sprečava da postignete željene rezultate. Izazov sa ovim aspektom je uhvatiti novo stečeno i novo tek definisano samopouzdanje koje ste stekli iz Saturnovog tranzita kroz I kuću, i primeniti ga u ovom relanom svetu. 

Saturn u tranzitu kroz III kuću natalnog horoskopa


Ovaj tranzit označava vreme tokom kog kada u prvi plan izbija način putem kog ste sarađivali sa ljudima koji vas okružuju. Takođe, postaje očigledno i koliko ste u stanju da upravljate informacijama, da ih stičete i raspoređujete. Nova vrsta pritiska je A new kind of pressure is proizvedena – nije više pitanje vaše ličnosti, niti vaših sredstava kao što je bilo tokom tranzita Saturna kroz I i II kuću. Ovaj pritisak je više usmeren na vaše mentalne izvore. Možete osećati pritisak da proizvodite ideje, ali i da ih učinite primenljivim. Izvesna trezvenost u vašim stavovima je karakteristična za ovu fazu, kao što se može reći i da je došlo vreme za brige. Izgleda da poznanici i rođaci blokiraju vaš razvoj na određeni način, i kao rezultat toga navedeni odnosi postaju napetiji nego inače. Iako postoji želja da stičete kontakte, sada ste primarno okupirani učenjem, i može delovati da je zaludno ćaskanje čist gubitak vremena. Osećate neobičan pritisak za strukturiranjem sopstvenog vremena i usmeravanjem napora, i potrebu da srežete svu komunikaciju koja izgleda da nije neophodna. Povremeno ćete se osećati preplavljeni zadacima, birokratskim teškoćama, i sličnim ometanjima iz dana u dan. Kako se Saturn kreće ka IC-u (vrhu IV kuće), postajaće sve jasniji osećaj neophodnosti i brige, kao da predosećate da se neke situacije u vašem životu neminovno kreću u pravcu okončanja. Do kraja ovog tranzita osećaćete da ste savršeno zaslužili dublji smisao za razumevanje, fokusiranje na informacije i komunikaciju koju zaista možete efektivnije koristiti u realnom životu. 

Saturn u tranzitu kroz IV kuću natalnog horoskopa 


Označava period tokom kog ćete se baviti unutrašnjim promenama. U terminima spoljnih manifestacija, ovaj tranzit može biti jedan od najočiglednijih od svih Saturnovih tranzita. Ipak, pred samo okončanje Saturnovog prolaza kroz IV kuću, a sasvim sigurno i nakon toga, prepoznaćete ovaj stadijum kao jedan veoma kritičan, tokom kog ste izgradili neke lične osobine, i psihološke - razvojne. Tokom ove faze radićete na jačanju sopstvenog identiteta, istražujući svoje korene (odakle potičete), pa kada Saturn započne svoj tranzit kroz V kuću biti spremni da razlikujete sebe od drugih, ulažući u rad na sopstvenom egu. Za sada ćete se suočiti sa temam okruživanja koje vas povezuju sa prošlošću. Ponekada se ovo manifestuje kroz bukvalnu reorganizaciju vašeg doma. Selidba nije povezana sa ovim tranzitom kao što bi naprimer, Uran na to ukazao ako bi tranzitirao preko IC-a. Ukoliko se kretanje dogodi osetićete otpor prema tome. Ovo nije vreme kada ćete se osećati naročito hrabri u spoljašnjem svetu. Ipak, reorganizacija vašeg doma i što je još značajnije, u vašoj duši, otelotvoriće pravu prirodu ovog tranzita. Mnogi će proći kroz doslovno “prolećno čišćenje” u sebi. Ograničenja koja dolaze od ranih porodičnih reakcija biće iznete u prvi plan. Za početak, može biti frustracije rokovima u vašem životu, i načinima kojima ste ograničili svoje mogućnosti što je posledica ranih obrazaca. Osećaj usamljenosti i nedostatka podrške u životu može domnirati u ranim fazama ovog tranzita. Ponekad, odlaganja i usporavanja ćete iskusiti i u oblastima zdravlja, pokretljivosti i karijere. Kako se Saturn kreće bliže V kući, izvestan osećaj nadmoći će vas osnažiti. 

Saturn u tranzitu kroz V kuću natalnog horoskopa


Sa Saturnom koji prolazi kroz kuću kreativnosti, možete se osetiti ograničenim, osetićete nedostatak unutrašnje iskre ili hrabrosti. Kako zabavljate i prihvatate sebe, kao i teme okruženja – kako upravljate sopstvenim egom izbijaju u prvi plan. Do kraja ovog tranzita trebalo bi da da imate snažniji osećaj svrhe, i usavršeniji ego. Šta vas to čini jedinstvenim? Kako upravljate svojim ponosom? Koji su vaši kreativni talenti? Da li ste radili dovoljno vredno kako biste se sada "pokazali ozbiljnim"? Ovo su teme sa kojima ćete se suočiti tokom ovog tranzita. Do perioda u kom će Saturn ući u vašu VI kuću, trebali biste imali snažan osećaj o tome šta vas to čini drugačjijima od ostalih, i veoma čvrsto uverenje u sopstvene kreativne talente. Mnogi ljudi prolaze kroz period ponovnog ocenjivanja sopstvenih talenata, smatraju'i da su ih ranije uludo trošili, i kako sebe mogu izraziti na praktičniji i svrsishodniji način. Peta kuća je takođe povezana sa ljubavlju i pažnjom koju primamo od drugih. Teme sa kojima ćete se suočiti tokom ovog perioda su i koliko zaslužujete posebnu pažnju od drugih. U početku se možete osećati nevoljenim, ili možda zapostavljenim, ignorisanim. Dok učite lekcije ovog tranzita, trebali biste naučiti i da volite sebe, da budete ponosni na sebe. Posmatračima će izgledati da bildujete sopstveni ego, i u početku će izgledati da uporno izostaju rezultati. Naučićete tokom ovog tranzita da se oslonite na sebe, da se oslonite na to što zaista jeste, a ne samo na ono što drugi vide u vama.

Saturn u tranzitu kroz VI kuću natalnog horoskopa


Ovaj prolazak označava vreme prilagođavanja i menjanja ili preusmeravanja mišljenja, posla ili zdravstvenih navika. 
Dolazimo u situaciju da posredstvom unutrašnjih ili spoljašnjih uticaja u mnogim praktičnim životnim oblastima budemo ili postanemo organizovaniji i disciplinovaniji. Saturn nas nagoni da kroz samokritičnost razlikujemo bitno od nebitnog, šta nam je važnije a šta sporednije.
Ova faza Saturnovog ciklusa bavi se u suštini radom na sebi i sopstvu na svim ravnima. Ovo je veoma povoljan period da se peispitamo o našim navikama ishrane, problematici telesne težine, vreme kada počinjemo sa nekim fitnes-programom i posebnom vrstom ishrane. Sadašnji problemi sa zdravljem ili na radnom mestu ukazuju na promene strukturnih navika svakodnevnog života. 
Ovim tranzitom nam Saturn postavlja pitanje da li smo zaista u prošlosti doneli pravilne odluke u vezi našeg posla i obaveza. Ako su te odluke manje zavisile od nas lično, sada dolazimo u sitaciju kada ih možemo korigovati. Uz ovo dolazi i situacija kada dobijamo mogućnost da naučimo nove stvari koje će koristiti našem poslu, dobijamo unutrašnju motivaciju i realistično držanje u odnosu na spoljašnje okolnosti. 

Saturn u tranzitu kroz VII kuću natalnog horoskopa


Kroz ovaj tranzit se svi naši odnosi dovode u ozbiljniju situaciju. Naravno u žarištu stoji najvažniji odnos od svih, brak. 
Čim Saturn pređe preko Descendenta možemo prepoznati potrebe, ograničenja i odgovornosti naših prijatelja i naših bližnjih. Ako smo neki naš odnos uzimali zdravo za gotovo, ili smo bili mišljenja da neki određeni naš odnos nije došao potpuno do izražaja, sada smo u stuaciji da isti sagledamo potpuno realistično. Prosto smo primorani da stvorimo i stvaramo solidan i jasno definisan put onim odnosima koji imaju jak uticaj na našu svakodnevicu i naš integritet (Saturn konjunkcija Asc. – opozicija Desc.). Ovaj period može biti težak za brak ili trajnu vezu. Ishod će zavisiti od kvaliteta odnosa i od čvrstine unutrašnje povezanosti u proteklim godinama. 
Uprkos mnogim tradicionalnim gledištima astrologije za vreme ovog tranzita nistu česti razvodi, kao što na primer jesu za vreme Jupiterovog tranzita kroz 7. kuću. Saturnov tranzit kroz ovu kuću je period odlučivanja u vezi sa našim odnosima i daje nam sposobnost da partnera sagledamo objektivno. Takođe se proverava da li određeni odnos odgovara našim unutrašnjim potrebama i željama, te koju ulogu igramo mi sami u tom odnosu. Činjenice govore o tome da ljudi u ovom periodu ulaze u čvršće i stabilnije odnose, ili da u ovom periodu stabilizuju svoju vezu. 
Kod poslovnih veza i donosa takođe dolazi do potreba da se stvari razjasne, a tada mogu nastati nove strukture i razviti se nove odgovornosti koje su vrlo važne za dalji zajednički rad. Tačka daljih dešavanja je kada u konjunkciji sa Descendentom Saturn počinje svoju putanju iznad Horizonta i time stupa iz lične oblasti (1. i 2. kvadrant) u javnu, otvorenu oblast (3. i 4. kvadrant). Time se pokazuje i prikazuje naše učešće u otvorenom i društvenom životu.

Saturn u tranzitu kroz VIII kuću natalnog horoskopa


Ovo je period u kome trebamo ili moramo da se način odreknemo svojih starih životnih struktura, i kada se tranzit završi da se preporodimo u skladu sa simbolikom osme kuće. Naginjemo ka davanju forme našem emocionalnom životu. Do ovoga može doći kroz spoljašnje okolnosti, ili kroz određene činjenice ili situacije unutrašnjih saznanja, u oblastima finansija, emocija i spiritualnosti. Bivamo u situaciji kada nas obuzima obilje osećanja koja čekaju da se obrade i svare. Problemi, strahovi i pritisci su nam sve bliži, a kada pokušamo da im umaknemo ili da ih ne primetimo ispostavlja se da nam to uzima suviše energije. Saturn nam ponovo pokazuje stvari koje samo negde zaturili ili zanemarili, nerešene problem, našu sopstvenu senku, kao i senke ostalih oko nas. Zbog toga je vrlo važno imati hrabrosti sagledati sebe i druge otvoreno i časno. Ovo je i vreme kada nam se mogu iskomplikovati situacije sa drugim ljudima, a to je usko povezano sa činjenicom naše težnje da svoje unutrašnje probleme projektujemo na spoljašnji svet. To znači da stvari koje smo duboko sakrili u nama sada vidimo i primećujemo i kod drugih ljudi. Tada se razvija mehanizam besa i ljutnje u nama, iskaljujemo bes na druge ljude što govori najviše o nama samima, i o našim podsvesnim aktivnostima. Saturn nas u ovom tranzitu suočava sa sopstvenim projekcijama koje treba da razumemo i svedemo na razumnu meru. 
Ovaj tranzit nosi sa sobom šansu da naučimo da se mirnim putem ophodimo sa svojim emocijama, da umemo sa njima da izlazimo na kraj i samim tim da razvijemo nove perspektive. Možemo naći tačku svoje emocionalne nezavisnosti i da se razvijemo u jednu stabilniju i svesniju ličnost. 
Mnogi ljudi doživljavaju ovaj vremenski period kao težak, a osnov za takav doživljaj teško je utvrditi. Ovo je i vreme kada saznajemo gorke činjenice prolaznosti i smrti, nekad je sretnemo i sasvim «oči u oči», a u najmanju ruku postajemo senzitivniji na pitanje umiranja. Ovaj tranzit nas može naterati da razmišljamo o pravoj istini života i smrti. Iz toga može poteći nova želja i volja za životom, a kroz ovu dinamiku dobija naš život jedan novi, dubljiji smisao.

Saturn u tranzitu kroz IX kuću natalnog horoskopa


Deveta kuća je mesto gde gradimo soptveno mišljenje i stavove, i mesto gde činjenice i pojave vezane za našu okolinu možemo dovesti u sintezu.
Tom prilikon uopšte ne igra ulogu da li smo svoje horizonte proširili kroz univerzitetsko obrazovanje, kroz individualni rad, kroz religiozna iskustva ili kroz putovanja. Bitno je da stvari posmatramo u većoj povezanosti jedno sa drugim.
Saturnov tranzit kroz ovu kuću može proširiti naše vidike, a može nastati i osećaj besmislice. Velika šansa se sastoji u tome da se shvati da je svaki čovek jedinstven za sebe i da nosi svoje sopstveno parče evolucije kosmosa. 
Osnovno pitanje je da li stavove koje zastupamo iznosimo na osnovu naših unutrašnjih temelja činjenica ili nam je tako rečeno da jeste, tj. da smo stavove samo preuzeli od drugih. Ovo se može odnositi, na primer, na odluku šta ćemo studirati, ili na biranje pripadanju nekoj od političkih partija, pripadanju određenim društvenim strujanjima ili duhovnim zajednicama. Koliko smo prijemčivi za spoljašnje uticaje, na prihvatanje tuđih ideja, ili naprosto za razvijanje sopstvenih? Ovde se na radi toliko o sadržaju već više o mogućnostima prepoznavanja i zadržavanja pažnje na pozitivnim stvarima.
Deveta kuća se u astrologiji tradicionalno povezuje sa inostranstvom. Moguće je da za vreme ovog tranzita osetimo potrebu za daljim putovanjima u cilju širenja sopstvenih perspektiva. Inostranstvo može simbolično značiti i novi početak. 
Saturnov tranzit u ovom polju upozorava i na vreme kada istražujemo, usklađujemo svoje misli i ideje. Pri tom ne igra ulogu da li teme vode do filozofije, religije ili socijalnih tema. Saturn nas može navesti da tražimo nove faktore na čijim temeljima možemo voditi razgovore sa drugima, kao i prema novim vidicima na koje se oslanjamo u razgovorima (opozicija 3. kuće). 

Saturnov tranzit kroz X kuću natalnog horoskopa


Saturnov tranzit kroz 10. kuću i njen dolazak na MC stavlja nas u određenu društvenu ulogu, naš autoritet i naš posao (kao i karijeru) stavlja u središnju tačku. On nas suočava sa našim identitetom kojim se predstavljamo u društvu. Našu već osvojenu poziciju u našu pripadnost i zavisnost u društvenim sadržajima stavlja pod znak pitanja.
Nijedna druga kuća nas ne stavlja toliko jasno pred pitanje ko smo mi i gde su nam granice. Deseta kuća je naša manifestacija u društvu koja odražava utiske i vraća nam kao ogledalo naše projekcije i slike o drugim ljudima. Važnu ulogu u našem držanju prema spoljašnostima igra samostalnost i jedinstvo sopstva, koje se može utvrditi za vreme Saturnovog prolazka kroz kardinalne kuće (1., 4., i 7.). U 10. kući, poslednjoj kardinalnoj kući, Saturn će izneti na videlo ono što smo naučili, ili ono što smo mogli naučiti dok je obilazio ostale kardinalne kuće. Imamo li jasna gledišta i verujemo li sebi (1. kuća)? Patimo li zbog odrastanja i uzimamo li emocije ozbiljno (4. kuća)? Da li smo svoj identitet izgradili na partnerovom ili smo svoji (7. kuća)? Ovakve ili slične teme, ili celine tema, svakako imaju jaku refleksiju na naš prirodni autoritet, a mnogo utiču i na naš posao, zanimanje i društveni status. Vrlo često doživljavamo prilike u ovom periodu kao frustrirajuće ili isto tako često kao fazu straha. Verovatno smo izloženi u poslovnom i društvenom okruženju raznim neprijatnim zadacima kojima se osećamo nedorasli. Eventualno se naše okruženje opterećuje prisustvom nekog šefa ili autoriteta. Tada je naravno u prvom planu naš nastup u javnosti koja vrlo često prikriva našu stvarnu prirodu. Ove stvari se vrlo teško prevazilaze, ali svakako nije ni najvažniji korak ako želimo napredak u društvu u kojem hoćemo da sačuvamo integritet i odgovornost. Saturn nam pokazuje i upozorava nas, unutar određenih struktura i pravila, na naše određene zadatke koje treba da preduzmemo, i time da doprinesemo društvenim tokovima. 
U 10. kući on stvara jednu zrelu ličnost koja zna i poznaje svoje granice, te se autentično i stabilno prezentuje u javnosti.

Saturnov tranzit kroz XI kuću natalnog horoskopa


Jedanaesta kuća u astrologiji važi za kontakte sa istomišljenicima, duhovnom sabraćom i onima koji su nam srodni – ljudima koji su nam važni i sa kojima nismo u ljubavnim odnosima. Ovde smo konfrontirani sa različitim shvatanjima i idejama drugih. Ovo polje predstavlja i kuću želja, nadanja i žudnje. Za vreme Saturnovog tranzita kroz ovu kuću potvrđuju se prijateljstva, ili se menjaju, srećemo nove ljude sa kojima ostvarujemo prijateljske veze, neki odnosi se završavaju. Mogući su problemi sa ličnim prijateljima ili partijskim, klubskim drugovima. Saturn preispituje da li ovi ljudi još uvek odgovaraju našim potrebama ili su se tokom vremena veze među nama promenile. Saturn takođe proverava koliko smo zavisni od istih ljudi, koliko smo se za njih vezali kroz emocije. Ovaj tranzit nam može doneti i jaku potrebu za samoćom, za zagledavanjem u sebe, i može doneti nova saznanja o značaju naših prijateljstava. 
Ovaj tranzit može doneti sa jedne strane i jaku potrebu za samoćom, ili sa druge strane donosi nam saznanja o tome koliko su nam važni prijatelji. Donosi nam i mogućnost da svoju unutrašnju samostalnost bolje upoznamo, da naše suštinsko biće prepoznajemo na novi način, i istovremeno doživimo osećaj povezanosti sa drugima; na jedan odrasli, zreli način ophoditi se prema ljudima. Tim putem nam se pruža možda i prilika da se pridružimo nekoj grupi, u kojoj nalazimo svoje istomišljenike.
Eventualna opasnost ovog tranzita leži u tome da su moguća povezivanja sa pogrešnim ljudima, moguće je stvoriti lažna prijateljstva. Mogućnost nesporazuma i pogrešnih interpretacija 

Saturnov tranzit kroz XII kuću natalnog horoskopa


Razmatranje svrhe postojanja, naših dostignuća ali i neuspeha je primarni fokus u periodu Saturnovog tranzita kroz XII kuću natalnog horoskopa. Ovaj tranzit podvlači i završetak jednog ciklusa, što sigurno može doneti jednake količine zbunjenosti i nezadovoljstva, posebno kao početak novog ciklusa koji najavljuje. Saturn sa dozom kriticizma oživljava sve laži koje leže skrivene ispod površine, pa smo primorani da se pozabavimo ozbiljnim čišćenjem duše. Tokom ovog tranzita suočavamo se sa ličnim demonima, nejasni strahovi nas proganjaju, čineći nas još nesigurnijim. Svako ima svoje tajne. Ono čega nismo uvek svesni je da one mogu ozbiljno oslabiti našu sreću i napredak. 
Saturn će počistiti naša skrovišta (XII kuća) i zahtevati da se ozbiljno zamislimo nad svim što smo skivali tamo. Da li je ovaj proces neudoban? Za većinu može biti. Ali rešiti se svih zastarelih shvatanja, i ispitati i odbaciti iracionalne strahove, nije samo neophodno za naš dalji razvoj, konačno to je i uzrok ogromnog olakšanja. Dvanaesta kuća je na određeni način groblje svega što smo ostavili nezavršeno. Saturn ovde želi da se pozabavimo sortiranjem otpadaka i da se odlučimo da zadržimo samo ono što nam je zaista neopodno u budućnosti. Ovaj proces može biti dugotrajan i činiti se prilično spor, ali ukoliko ga obavite na pravi način, može biti izuzetno koristan. Bavimo se okončanjem radije nego počecima tokom ovog tranzita, dok odbacujemo stara shvatanja, nesvesno se pripremajući za Saturnov tranzit preko Asc-a i kroz I kuću, kada ćemo vredno raditi na razvoju individualnosti i ličnog identiteta. 
Primetno smo introspektivni tokom ove životne faze. Možemo se izolovati od drugih na određeni način - što je proces koji dolazi sam po sebi. Pitanja zdravlja, generalno psihosomatske prirode, mogu izbiti u prvi plan. Možemo biti privučeni alternativnim načinima lečenja i življenja, osećati pojačanu potrebu da se bavimo proučavanjem sebe, koristeći različite načine (psihoanalizu npr).

Ključevi za rešavanje Saturnovih tranzita
Saturn nas uči o značaju umerenosti i opreza. Možda je najbolji način da se bavimo zahtevnim Saturnovim tranzitima kroz kuće natalnog horoskopa, upravo poimanje ovih lekcija. Prihvatite to, tokom ovog perioda u vašem životu, stvari se mogu odvijati nešto sporije, čak brzinom puževog koraka. Saturn želi da vredno radimo, da praktično uložimo svoju energiju u korisne, značajne projekte, i da živimo “ovde i sada”. Ovaj period života je namenjen izgradnji solidnih temelja. Shvatite da je umerenost u ovom životnom trenutku neophodno za duhovni razvoj, ali i za fizičko biće takođe. Nemojte kriviti druge za to gde ste sada (nešto samosažaljenja može biti neophodno kako biste prikupili snagu, ali i sposobnost da se ipak oslonite na sebe), postupajući tako samo ćete tonuti dublje u melanholiju i bes. 
Znajte da je ovo privremeni period u vašem životu kada biste trebali naučiti nešto više o ličnim ograničenjima, kao i o unutrašnjoj snazi. Nosite ove lekcije dok se krećete kroz ovu fazu, jer način na koji vodite svoj život može olakšati razumevanje Saturnovih tranzita.

© Jasmina Drašković
www.spicum.com
+381 63 222-539

Share

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 32 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN