NOVI članci
Ljekovita svojstva maslačka
Kategorija: Zdravlje
Korijen maslačka se u velikoj mjeri koristi u Aziji, u Indiji se uzgaja kao lijek. Maslačak se upotrebljava za liječenje infekcija, virusa, oteklina, zadržavanje tečnosti u organizmu. Mnogim istraživanjima dokazana su ljekovita svojstva ove biljke. Prije svega, to se odnosi na jedno svojstvo - stimulaciju protoka zuči i blagi diuretički efekat (zbog čega pa ima blagotvorno dejstvo na bešiku i bubrege).
Preporučuje se za detoksikasiju jetre. Maslačak smanjuje nivo holesterola u krvi, podstiče apetit i varenje hrane.
Listovi maslačka sadrže mnoštvo vitamina i minerala. Izmedju ostalog, vitamin A, C, D i vitamine B kompleksa, zatim gvoždje, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar... Zbog brojnih hranjivih materija, lišće maslačka se može bito koristan dodatak ishrani, najčešće u obliku salate. Salata od listova maslačka je ukusnija ukoliko se koriste mladi listovi, jer cvjetanjem biljke, listovi mogu dobiti gorak ukus.
Čaj
Čaj se, najcešće, priprema od suvog usitnjenog korijena. Jednu kašiku korijena dodati se u 2 dcl vode, kuvati na tihoj vatri nekoliko minuta, procijediti i ostaviti 15 minuta. Pije se tokom dana, nezasladjen. Čaj ima diuretički efekat, pomaže regeneraciju hrskavice, podstice izlučivanje toksina i viška tečnosti iz organizma.
L.A.
Ko je online
Ko je na mreži: 51 gostiju i nema prijavljenih članova