MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

Obuka za havajsku masažu i limfnu drenažu u Podgorici od 2. do 10. februara: Obuka za tehnike LIMFNA DRENAŽA i HAVAJSKA ILI LOMI LOMI NUI MASAŽA u Podgorici od 2. do 11. februara     1. LIMFNA DRENAŽA - 16 sati edukacije, 2 DANA, SUBOTA I NEDELJA 2. i Tretmani Rekonekcije Kreativnom inteligencijom u Podgorici od 8. do 12. decembra: Šta je Rekonekcija kreativnom inteligencijom?       - Rekonekcija Kreativnom inteligencijom ili skraćeno RKI je postupak kojim se aktiviraju samoisceljujući i evolutivni mehanizmi prirode u svesti i fiziologiji pojedinca. Drugačije rečeno, to Tretmani regresije u Podgorici od 8. do 12. marta: "Regresoterapija je tehnika koja omogućava da spoznamo svoju prošlost i tako mnogo dublje i sveobuhvatnije razumemu pravu suštinu života i lišimo se zabluda. Kad se to desi počećemo da činimo Hipnoterapija sa Tatjanom Beočanin u Banja Luci od 24. do 27. novembra: Tatjana Beočanin iz Beograda će raditi individualne hipnoterapeutske tretmane od 24. do 27. novembra 2018. u Banja Luci Da li tragate za izlazom iz vaše trenutne situacije?  Tražite li rešenje za svoje Obuka za MADEROTERAPIJU 22. i 23. decembra u Podgorici : OBUKA ZA MADEROTERAPIJU U PODGORICI 22. i 23. decembra 2018.   Maderoterapija ili terapija drvetom je tehnika masaze koja potice iz Kolumbije i koja se zasniva na korisćenju anatomski izradjenih elemenata od Festival - Ljepote Mediterana - u Budvi 22. i 23. oktobra: U okviru festivala «Lepota Mediterana» i “7 međunarodne konferencije o zdravstvenom turizmu - perspektivama i granicama” koji se održava u hotelu Splendid u Bečićima, 22-23.10.2018. godine, kroz 9 predavanja i Homeopatski pregledi i terapija u Podgorici od 13. do 15. oktobra:       Homeopatski pregledi i terapija u Podgorici od 13. do 15. oktobra   Kako izgleda homeopatski pregled?   Homeopatski pregled se zasniva na vrlo detaljnom razgovoru sa klijentom. Za vreme razgovora homeopata će vam postaviti Reiki tretmani na Zlatiboru 23. i 24. novembra:   Reiki je jedna od najstarijih metoda unapredjenja zdravlja poznata čovječanstvu. Zasniva se na vještini kanalisanja Univerzalne životne energije u cilju značajnog povećanja kapaciteta vitalne energije pojedinca, jačanja odbrambenih sposobnosti organizma, PEAT i Aspektika tretmani u Podgorici od 24. do 31. januara: Individualni tretmani u Podgorici od 24. do 31. januara   Rešavanje konkretnih tema i problema. Radi se fokusirano i usmjereno na jednu temu koja predstavlja problem. Tretman traje od sat do sat Obuka za EETT life coach-a u Podgorici od 15. septembra: U Podgorici pocinje Napredni program obuke za EETT life coach-a. Prvi modul 15. i 16. septrembra. Obuku vodi Ivana Kuzmanovic. Prijave na 067 535 705   O EETT metodi mozete procitati OVDJE         NAPREDNA GODINA –

Narkomanija - smrtonosna potraga za smislom

 

Zloupotreba psihoaktivnih supstanci predstavlja jedan od važnih i vrlo aktuelnih društvenih problema. Prema definiciji, narkomianija predstavlja snažnu vezanost osobe za za neku psihoaktivnu supstancu. Svjetska zdravstvena organizacija je definisala narkomaniju kao: "stanje periodične ili hronične intoksikacije izazvano ponovljenim uzimanjem droge."

Razlikuje se: fizička i psihološka zavisnost od droge. Kako će se zavisnost ispoljavati zavisi od djelovanja više faktora: vrste supstance, učestalosti uzimanja, psihičke strukture zavisnika itd.
Zavisnost od psihoaktivne supstance podrazumijeva postojanje bar tri simptoma od navedenih: žudnja za uzimanjem supstance, fizički apstinencijalni sindrom kada se upotreba psihoaktivne supstance prekine, tolerancija na djestvo ranije efikasnih doza supstance, zaokupljenost supstancom, zapostavljanje drugih interesovanja kao i nastavljanje uzimanja supstance i pored znanja o njeoj štetnosti.
Zloupotreba supstance dovodi do oštećenja zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog.

Psihoaktivne supstavce se svrstavaju u tri velike grupe, zavisno od njihovog dejstva na nervni sistem:

1.Depresori - alkohol, sedativi, opijati koji dovode do opuštenosti, pospanosti, osjećaja smirenosti
2.Stimulansi - kokain, krek, amfetamini, ekstazi, kanabis koji djeluju stimulativno na psihomoternu aktvinost, daju osjećaj povećane snage, sreće i pouzdanja
3.Halucinogeni - LSD, meskalin i različiti sintetički proizvodi dovode do stanja izmijenjenog opažanja sa pojavom halucinacija i promijenjenog osjećaja za prostor i vrijeme.

 

Kako se postaje zavisnik?

Kada razmišljamo o ljudima koji svjesno uništavaju svoj život narkoticima, padaju nam na pamet uobičajene predrasude o zavisnicima kao prestupnicima , pripadnicima nižeg društvenog sloja i kao slabim ljudima koji se teško nose sa životnim teškoćama.

Ipak, to ne mora da bude tako. Istraživanja govore da je sve više omladine iz dobrostojećih porodica koji konzumiranjem narkotika pokušavaju da promijene svoju stvarnost iako ona, za nekog ko posmatra sa strane, uopšte ne izgleda loše. Jedna od teorija ide u pravcu razmatranja pojave sve masovnije prezaštićenosti djece što od njih stvara ličnosti koje, ne mogavši da podnesu svakodnevne frustacije i obaveze posežu za narkoticima kao jednom od načina da izbjegnu bol i umnože zadovoljstva.

Neki od znakova koji bi mogli da nas navedu na razmišljanje da li neko upotrebljava narkotike su: blijeda koža, slabo zarastanje rana, podočnjaci, pojačano povredjivanje, naglo mršavljenje, slabiji uspjeh u školi, traženje novca iz različitih razloga, nestajanje novca iz kuće itd.
Zavisnost je poregredurajuća bolest. To znači da dovodi do poremećaja svoh fizioloških, bioloških i metaboličkih procesa, kao i do sveukupnog propadanja organizma i urušavanja ličnosti.
Osoba se osjeća dobro samo pod dejstvom supstance. Čim ovo dejstvo prestane nastupa apstinencijalna kriza - neprijatni simptomi kojima organizam signalizira da mu je potrebna nova doza „goriva". Takodje, dolazi i do promjena na polju psihe. Urušavaju se moralna načela, osoba postaje manipulator koji samo razmišlja kako da dodje do droge, ne vodeći računa ni o čemu drugom.

Mnoge osobe koje su uživaoci droga navode da ih je na taj put navelo više raznih faktora od kojih se izdvajaju: nestabilno i haotično funkcionisanje porodice, nedostatak vezanosti, topline i komunikacije izmedju djece i roditelja, izuzetna stidljivost ili pak agresivno ponašanje djeteta u okruženju, druženje sa djecom koja su sklona socijalno devijantnom ponašanju.
Nešto nedostaje unutar osobe što se ispunjava narkoticima. Ali kako rešavanje problema ne podrazumijeva bijeg od istih kroz drogu, tako se i ispunjenje duše za onim za čime žudi ne dešava kroz kreiranje još veće žudnje. Jer zavisinik uvijek žudi, a supstanca mu to omogućava. Tako ga uvodi u sopstveni pakao.

 

Zašto se postaje zavisnik?

 

Da li je narkomanija društveni, lični ili pak duhovni problem? Odgovor na pitanje nije lak.

Potrebno je uroniti u nečiju dušu da bi se ovaj odgovor dobio i podijelio sa drugima. Ako se podje od principa duhovnosti, može se primijetiti da je jedan od osnovnih zahtjeva koji stoje pred čovjeka zahtjev za integrisanošću.

Problem narkomanije nosi jedan paradoks. Nije sama narkomanija problem već ono od čega osoba bježi u drogiranje. Obično je to nemogućnost suoučavanja sa frustracijama svakodnevnog života, nemogućnost podnošenja osjećaja manje vrijednosti, nemogućnost da se osjeti istinska povezanost sa drugima.
Droga daje osjećaj svemoći, osjećaj da svi problemi mogu da se prevazidju bez napora i suočavanja sa svojim ograničenjima. U svijetu kojim vlada supstanca, zavisnik se osjeća da sve može, a ništa ga ne pritiska i niko mu zaptavo ne treba, jer je veći od svih.

Nažalost, ovo je ugovor sa djavolom. Kao i Geteovom Faustu kome je djavo ponudio svjetsku slavu u zamjenu za dušu, tako i zavisniku droga daje sve da bi mu uzela sve. I više od toga. Oaza u koju se bježi kad je teško postaje surovi mučitelj kojeg u jednom trenutku zavisnik pokušava da zbaci sa svojih ledja. Često neuspješno.
Izgleda da nko od nas ne može pobjeći od sebe i svojih osjećaja. Suočavanje sa sobom, sa svojim emocijama, sa svijetom takav kakav je jedini način da porastemo i postanemo ispunjeni ljudi.
Svemoć ne postoji, ako i postoji nije rezervisana za čovjeka. Za čovjeka je rezervisana skromnost u sveopštem poretku. Znanje o sopstvenim snagama i ograničenjima je ono što će nam donijeti istinsku moć i mir. Da bi se spoznalo i zaliječilo sebe, potrebno je iskusiti patnju koju promjena nosi sa sobom. Ta je patnja neuporedivo manja od one koju za sobom ostavlja droga.

 

Liječenje i izlaz

Liječenje se sastoji iz dvije faze: faza detoksikacije i faza održavanja apstinencije.

Liječenje često obuhvata i hospitalizaciju kao i rad sa stručnim licima, psihijatrima, psiholozima itd.
Različiti psihoterapijski pravci različito posmatraju proces izlečenja. Koriste se bihejvioralne,kognitivne, psihoanalitičke metode. Recidivi su česti. Neuspjeh je čest. Bolest je vrlo iscrpljujuća za zavisnika, njegovu porodicu, terapeuta...
U mnogim pravcima se ističe važnost izlečenja ne samo od zavisnosti od droga već i izlečenja ličnosti od onih problema koji su je do droge doveli. Uvijek ima nešto iza od čega se bježalo. U terapiju se često uključuje i cijela porodica sa ciljem da se disfunkcionalni obrasci ponašanja promijene na nivou porodice kao sistema.

Ako jedan član oboli, to je problem cijele porodice. Vrlo često se uključuje i logoterapija ili terapija smislom jer zavisnici imaju jedan smisao života, izliječeni zavisnici drugi. Na mjesto droge kao božanstva, smisla i vrhovne vrijednosti mora doći nešto drugo veće, jače i snažnije od droge. Nešto što čovjeka ispunjava, a ne proždire ga, nešto što ga pokreće, a ne sputava ,nešto što ga čini dijelom svijeta, a ne izopštenikom.

Zato mnogi programi oporavka za zavisnike uključuju i duhovne komponente. Na kraju, taj smisao mora svako da nadje za sebe. Da bismo bili istinskim dijelom svijeta i života moramo biti dio nečega vrijednog. Ta vrijednost mora biti nemjerljiva bilo čime drugim. Naš smisao za koji se vredi boriti, koji vredi njegovati mora biti plemenit, mora uključivati Ljubav... Kao što je rekao Niče: "Onaj koji zna zašto živi, može da podnese bilo koje kako."
Kad konačno znamo šta je za nas važno, onda možemo nastavimo da rastemo dalje...

psiholog Adrijana Pejaković

 

Ustanova koja nudi stručnu pomoć pri prevazilaženju problema sa narkoticima nalazi se u Podgorici, na Kakarickoj Gori - Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci „Podgorica".

Za ovaj tekst je korišten seminarski rad „Narkomanija kao jalova potraga za duhovnošću"(www.besplatniseminarski radovi.com)

 

 

Share

 

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 51 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN