MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

Individualni PEAT i Aspektika radovi u Podgorici od 13. do 21. decembra: Koliko stres i negativne emocije štete zdravlju   "Imam glavobolje od stresa", "Sve me boli od nervoze"... Koliko puta se desilo da izgovorite rečenice poput ovih? Živimo u veoma stresnom vremenu koje zahtijeva vještine Kvantna spektralna dijagnostika u Podgorici od 8. do 12. decembra: Šta je kvantna/spektralna analiza?   Svaka ćelija ima svoj spektar sa određenim karakteristikama. Pre svake hemijske promene u ćeliji nastupa fizička promena. To izaziva treperenje ćelijske membrane, a to opet emituje spektar koji može da Trening vida u Podgorici 26. i 27. novembra : Jasan vid bez naočara  Gorica Mijovic i Marijan Brvar su instruktori treninga vida odnosno metode oporavka vida vežbama za oči. Unazad 9 godina bave se edukacijom o tome kako da osobe koje Bio-eterična dijagnostika i terapija od 5. do 10. novembra u Podgorici: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u radu, Čudesna moć bio-eterične metode i terapije: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u Šta je Bowen tehnika i kod kojih stanja može pomoći : "Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen Festival - Zdravlje i njega zene 22. i 23. juna u TC Delta City:   Festival pod nazivom "Zdravlje i njega zene", odrzace se u Podgorici, 22. i 23. juna 2022. godine u trznom centru Delta City, od 16h do 22h.   Festival organizuje Udruzenje za holisticku Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!: Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!   Ako trudnicu pitate da li preferira pol svog nerođenog djeteta, većina će vam reći da im je jedina želja da rode Kurs depilacije, maderoterapije i manikir - pedikir u Podgorici: Obuke u Podgorici za:   - maderoterapiju, klasičnu i brazilsku  - depilacije (sve zone) - 180e - manikir i pedikir (ruski, estetski sa trajnim lakom, nadogradnja, tipse, izlivanje, medicinski)   067 535 705 ili na Viber Tretmani i edukacije Strechink - kozmetičke kamuflaže u Podgorici: Kozmetička kamuflaža je Brazilska metoda kojom kamufliramo trajno sve nedostatke kože.Stretchink metoda - pigment se ubrizgava u kožu mašinicom i ne bledi vremenom. Boja se posebno meša za svakog klijenta

Šta je Bowen tehnika i kod kojih stanja može pomoći

"Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen praktičara dovodi organizam u balans.", objašnjava Sibela Maslovarić, licencirani Bowen terapeut i diplomirani nutricionista koja Bowen tretmane radi u Podgorici, u Centru za Bowen terapiju i nutricionizam. 

Šta je to Bowen tehnika i kome sve ona može pomoći?


Bowen je holistička, neinvazivna, manuelna tehnika. Kad kažemo holistička, to znači da deluje na cijelo tijelo, na sve njegove organe i sisteme organa, a isto tako i na naše emocionalno-mentalno stanje. Manuelna je, jer se pokreti izvode prstima preko mišića, tetiva, ligamenata i nervnih puteva. Neinvazivna je zato što su ti pokreti lagani i nježni. Svrha ovih pokreta je da se aktivira unutrašnji ljekar kod klijenta. A naš unutrašnji ljekar djeluje na cijelo tijelo i upravo je zbog toga ova tehnika u punom smislu holistička tj. djeluje na cjelokupan organizam.


Sigurno se pitate šta je unutrašnji ljekar?


Njega predstavljaju svi potencijali i mehanizmi tijela da samo sebe regeneriše. Svi smo mi rođeni sa tim potencijalima. Kao primjer navešću ranu koja sama zaraste nakon što se posječemo, takođe napukla ili slomljena kost srasta pod dejstvom tih istih mehanizama. Ali ako već svi imamo svog unutrašnjeg ljekara možemo se zapitati zašto on ne funkcioniše? Savremeni način života i tempo koji je često opterećujući, ne omogućava da se u potpunosti opustimo i odmorimo. Mnogima san nije okrepljujući, već imaju problema da uopšte utonu u njega, a potom se nerijetko dešava da se probude jednako umorni. Naše tijelo je izloženo i zatrpano raznim otrovima koji onemogućavaju adekvatne i zdrave biohemijske procese u organizmu.

Smatram da se u medijima pridaje malo ili gotovo nimalo važnosti čišćenju našeg tijela od otrova kao i potrebi za redovnom detoksikacijom. Zbog svega toga unutrašnji ljekar nema mogućnosti da se aktivira i da radi svoj posao.

 

I kako to Bowen tehnika uspijeva da ga aktivira?

 

Tokom tretmana dolazi do postupnog opuštanja osobe pa se desi da ponekad neko i zaspe. Kada je tijelo u tom duboko opuštenom stanju počinje da se budi i radi naš unutrašnji ljekar, odnosno tijelo ulazi u dominaciju parasimpatičkog djela autonomnog nervnog sistema u čijoj nadležnosti su svi mehanizmi za samo regeneraciju ili samoiscjeljenje.

 

 

Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen praktičara dovodi organizam u balans. Važno je da znamo da tijelo neće uraditi ništa protiv sebe i da ono radi po svojim mogućnostima, svojim prioritetima i u svom tempu.
Uvjek mi postave pitanje kod kojih problema se može primjeniti Bowen. S obzirom da je ovo holistička tehnika i da je tijelo to koje obavlja najveći deo posla, možemo reći kod svih zdravstvenih problema.

 

 

Na tretmane najčešće se dolazi zbog problema sa:

- koštano-mišićnim sistemom, znači zbog bolova u leđima, kukovima, koljenima, ramenima ili vratu, teniski lakat, degenerativna reumatološka stanja, problema sa skočnim zglobom...

Međutim Bowen je jednako djelotvoran i kod problema sa unutrašnjim organima:

- bronhitis, astma, sinuzitis, polenska alergija,

- problemi sa varenjem; opstipacija, dijareja, grčevi, problema sa jetrom, žučnom kesom, zadržavanje tečnosti, kamen i pijesak u bubregu, problema sa kardiovaskularnim sistemom,

- kod problema sa endokrinim sistemom, dijabet, hiper i hipo funkcija štitne žlijezde ostali hormonalni problema.

 

Kod ginekoloških problema:

- izražen PMS, bolni i neredovni ciklusi, ciste; sterilitet, fibrocistične dojke...

- kod neuroloških stanja: išijalgija, diskus hernija, neuralgije, plantarni fascitis, moždani udar, Parkinson, cerebralna paraliza, multipla skleroza;

- kod svih tegoba vezanih za stres: depresija, sindrom hroničnog umora, poremećaj pažnje, noćno mokrenje itd.

Njegova primjena kod autoimunih oboljenja dovodi do poboljšanja kvaliteta života tih osoba, njihovih motoričkih i mentalnih mogućnosti, što svakako donosi i olakšanje onima koji se brinu o njima.

Ponekad se postižu, možemo reći, fascinantni rezultati kod djece sa posebnimpotrebama. Lično meni, raditi sa djecom je veliko zadovoljstvo. Djeca vrlo brzo osjete i prepoznaju dobrobiti ovih tretmana i onda vam se raduju i sama traže tretman i sa zadovoljstvom sarađuju tokom istih. Rad sa djecom nam potvrđuje da ovdje nema placebo efekta.

 

Kome se sve može raditi Bowen?

Ono što je važno napomenuti je da Bowen djeluje na uzrok a ne samo na simptome problema.

 


Takođe ne postoji ograničenje kada su godine u pitanju. Bowen se može raditi tek rođenim bebama, prvenstveno da se oslobode traume rođenja, prelaska iz vodene u vazdušnu sredinu, a isto tako i ako postoji bilo kakav problem. Kod naših starijih članova porodice, Bowen se koristi kako bi im se ublažile sve tegobe koje donosi treće životno doba.

 

Kako izgleda Bowen tretman?

Tretman se izvodi dok osoba leži na masažnom stolu. Ukoliko osoba iz nekih razloga ne može da leži onda se tretman radi u sjedećem položaju. Pokreti se rade na mekom tkivu, uglavnom na mišićima, urade se sa lijeve i desne strane pa se pravi pauza od minimum dva minuta. Ove pauze, karakteristične za Bowen, obavezne su i nekada traju i duže od dva minuta.

 

Bowen pokret je u suštini informacija za tijelo, tako da mu moramo dati vremena da ono primi i obradi informaciju i da zatim pošalje povratnu poruku dijelu tijela koji treba da se regeneriše.

 

Tretmani se rade jednom nedeljno, jer naš unutrašnji ljekar se aktivira tokom tretmana i "radi" još narednih pet do sedam dana. Po svemu novom što osjećamo, a čega nije bilo prije tretmana znamo da naše tijelo reaguje.

Broj tretmana zavisi od samog klijenta tj. od kapaciteta i mogućnosti tijela da se regeneriše. Kod nekih to ide brže, a kod drugih sporije ( kao što sam već napomenula tijelo radi po svojim prioritetima, mogućnostima i u svom tempu). Kod akutnih stanja uglavnom je dovoljno jedan do dva tretmana, dok je kod hroničnih problema potreban veći broj tretmana, jer su se ti problemi stvarali kroz duži niz godina.


Bowen stimuliše tijelo da izbacuje otrove iz sebe tako da je potrebno piti više vode (6-8 čaša dnevno), preporučuje se šetnja koja podržava bolju cirkulaciju krvi i limfe. (Ne bi trebalo da primenjuju neke druge manuelne ili energetske metode jer se tim metodama daju nove poruke tijelu i na taj način umanjujemo efekat koji je dao Bowen tretman.)

 

Za vise informacija i zakazivanje tretmana pozovite SiBella centar za Bowen terapiju i nutricionizam koji se nalazi u Podgorici.

Kontakt telefon: 068 129 300

 

M.P. 

Share

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 39 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN