MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

Individualni PEAT i Aspektika radovi u Podgorici od 13. do 21. decembra: Koliko stres i negativne emocije štete zdravlju   "Imam glavobolje od stresa", "Sve me boli od nervoze"... Koliko puta se desilo da izgovorite rečenice poput ovih? Živimo u veoma stresnom vremenu koje zahtijeva vještine Kvantna spektralna dijagnostika u Podgorici od 8. do 12. decembra: Šta je kvantna/spektralna analiza?   Svaka ćelija ima svoj spektar sa određenim karakteristikama. Pre svake hemijske promene u ćeliji nastupa fizička promena. To izaziva treperenje ćelijske membrane, a to opet emituje spektar koji može da Trening vida u Podgorici 26. i 27. novembra : Jasan vid bez naočara  Gorica Mijovic i Marijan Brvar su instruktori treninga vida odnosno metode oporavka vida vežbama za oči. Unazad 9 godina bave se edukacijom o tome kako da osobe koje Bio-eterična dijagnostika i terapija od 5. do 10. novembra u Podgorici: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u radu, Čudesna moć bio-eterične metode i terapije: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u Šta je Bowen tehnika i kod kojih stanja može pomoći : "Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen Festival - Zdravlje i njega zene 22. i 23. juna u TC Delta City:   Festival pod nazivom "Zdravlje i njega zene", odrzace se u Podgorici, 22. i 23. juna 2022. godine u trznom centru Delta City, od 16h do 22h.   Festival organizuje Udruzenje za holisticku Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!: Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!   Ako trudnicu pitate da li preferira pol svog nerođenog djeteta, većina će vam reći da im je jedina želja da rode Kurs depilacije, maderoterapije i manikir - pedikir u Podgorici: Obuke u Podgorici za:   - maderoterapiju, klasičnu i brazilsku  - depilacije (sve zone) - 180e - manikir i pedikir (ruski, estetski sa trajnim lakom, nadogradnja, tipse, izlivanje, medicinski)   067 535 705 ili na Viber Tretmani i edukacije Strechink - kozmetičke kamuflaže u Podgorici: Kozmetička kamuflaža je Brazilska metoda kojom kamufliramo trajno sve nedostatke kože.Stretchink metoda - pigment se ubrizgava u kožu mašinicom i ne bledi vremenom. Boja se posebno meša za svakog klijenta

Kako prepoznati da ste u vezi sa psihopatom - 10 pokazatelja

 

Mačo muškarac, muževan, šarmantan, deluje sigurno u sebe, pomalo agresivan što naravno ide u prilog njegovoj muževnosti. Ume da lupi rukom o sto u afektu, a kada ga baš obuzmu emocije ( jer ne zaboravimo on je i izuzetno emotivan samo se to ne vidi na prvu loptu) udari pesnicom o zid da bi se smirio. Izuzetno ljubomoran i posesivan, voli da zna da njegova devojka pripada samo njemu.

 

Piše: Mia Popić, REBT savjetnik, Psihološki kutak

Ideal mačo muškarca ili onoga što se često zove i alfa mužjak je nešto što se kod velikog broja žena negovalo još od malih nogu. One su na osnovu toga izgradile sliku „pravog muškarca" koji zna šta hoće i koji zna da ih „muški" zavede i obori sa nogu. Ono što im se naročito čini izazovnim kod ovakvih muškaraca jeste činjenica da je do njihovih emocija teško dopreti.

One veruju da su oni suštinski emotivni momci ali koji svoje emocije ne rasipaju na sve strane i koji ih retko pokazuju jer to prosto nije kul. I ne samo da nije kul nego se i ne uklapa u ideal mačo muškarca. Iako su one često iznervirane činjenicom da im on ne pokazuje svoje emocije, muškarac koji bi prema njima bio blag, pažljiv, pun razumevanja ne bi im bio interesantan. Takav muškarac je običan šonja, ništa slično ovom „pravom muškarcu" koji emocije daje na kašičicu.

Dakle, veliki broj žena upoznat je sa profilom mačo muškarca i usvojila ga je kao svoj tip muškarca sa kim teži da ostvari vezu. Ono što međutim veliki broj žena ne zna jeste da ispod ovog površnog šarma i muževnih osobina ( koje su zapravo jedna lažna sigurnost u sebe i odlučnost) leži emocionalna tupost i praznina. Ispod ove muževne snage vrlo često nalaze se ništa drugo do psihopatska obeležja ličnosti.

Naravno ne želimo da vas uplašimo ovom pričom. Kao što je nepohodno demistifikovati profil mačo muškarca tako je potrebno i objasniti šta psihopatska ličnost jeste. Značenje koje pripisujemo reči psihopata posledica je filmova u kojima su oni predstavljeni kao osobe sa kriminalnim dosijeom, ubice, siledžije i slično.

Psihopata onakav kakav postoji u stvarnom životu ne mora da ima kriminalni dosije. To nije psihopata o kome gledamo u filmovima koji će da vas izbode u tuš kabini ili da vas ubije na spavanju. Psihopata u stvarnom životu može biti upravo taj čuveni alfa mužjak koji odiše muževnom snagom, deluje sigurno u sebe, vrlo je zavodljiv i šarmantan, prosto vas obara sa nogu...

Nećemo da tvrdimo da su svi muškarci sa navedenim osobinama nužno i psihopate ali svakako smatramo da je dobro i korisno znati obeležja psihopatske ličnosti kako vam se ne bi desilo da padnete na šarm a završite sa psihopatom! Dakle, šta su tipično psihopatske osobine koje leže ispod zavodljivosti i šarma?

On ne izgleda ni ludo ni nasilno. Čak naprotiv, deluje vrlo stabilno i staloženo, kao muškarac na koga se u potpunosti možete osloniti, siguran u sebe i pouzdan. Nije retkost da poseduje magičnu privlačnost. Imate utisak da vas nešto prosto vuče ka njemu. U njega se ludački zaljubljujete a odnos sa njm se najbolje može opisati kao fatalna privlačnost. Veza sa njim u početku deluje kao „medeni mesec". Sve je savršeno i vi ste ubeđeni da ste našli čoveka svog života.

Ovakav muškarac je najčešće izuzetno manipulativan i vrlo uspešan u prikrivanju svoje patologije. Ipak, ukoliko pronađete sličnost između njega i pokazatelja psihopatske ličnosti koje ćemo navesti, bilo bi dobro da se zapitate da li je vaš dečko samo alfa mužjak ili neko ko može biti opasan po vašu socijalnu, psihološku i emocionalnu dobrobit.

 

 

Pokazatelji psihopatske ličnosti

 

1. Grubost

Psihopata je sklon grubom ponašanju. On se lako potuče , preti drugima, ima ispade besa...Od njega ćete često slušati o nasilju u svom životu. On ima istoriju nasilnog ponašanja. Psihopata lako plane i radi opasne stvari kao što je prebrza vožnja, udaranje zidova i udaranje stvari. Njegovo nasilno ponašanje naravno uvek ima dobro opravdanje. U argumentima koje daje kako bi opravdao svoju agresiju vidi se manipulativna moć kojom on raspolaže. On će vas uvek ubediti da su drugi krivi, da je situacija bila takva i da nije imao izbora nego da nasilno reaguju. Jedna od njihovih glavnih karakteristika jeste bes.

 

2. Ubijanje vašeg samopouzdanja

Psihopata vas uporno spušta. On konstantno ispravlja vaše greške i koriguje vaše ponašanje. On će vam reći da ste predebeli, ružni, da loše pričate ili loše izgledate. Ponižavanje i uništavanje vašeg samopoštovanja omogućava mu da se prema vama loše odnosi kao da ste to zaslužili. Sa jedne strane on vas ponižava a sa druge veliča sebe. On vas uverava da je najbolja stvar koja vam se ikada desila. Njega želi tako mnogo žena a vi ste srećnica koja ga je ulovila i treba da budete zahvalni što je on sa vama. Ovakvim tretmanom i sami počinjete da sumnjate u sebe i budete previše obazrivi, pazite šta radite i kako se ponašate.

 

3 Emotivna klackalica

Veza sa psihopatom podseća na emocionalni rolerkoster. On ima faze kada je potpuno emotivno odsutan, hladan, nepristupačan. Ne želi da komunicira i deluje ljuto bez ikakvog razloga. Non stop vam nešto zamera i sve mu smeta. Nakon ove faze, on iznenada upada u fazu kada je beskrajno sladak i pažljiv, radi sve one stvari koje je radio kada ste započeli vezu. Kada nastupi ta "slatka" faza vi se nadate da je on raskrstio sa svojim lošim osobinama. Uzalud se nadate!

 

4. Posesivnost i kontrola

Psihopata ispoljava izrazito posesivno i kontrolišuće ponašanje. On vam zabranjuje da izlazite, stalno vas proverava, zabranjuje vam komunikaciju sa drugim muškarcima. Kada vas zove na mobilni a vi se ne javite on zahteva da zna razlog zašto se niste javili, sa kim ste bili i šta ste radili. On čeprka po vašem telefonu, proverava vašu poštu, pretura po vašoj torbi...Posesivnost i ljubomoru koju on demonstrira svojim ponašanjem, vi možete protumačiti kao pokazatelje ljubavi. Oni međutim nisu znaci ljubavi već sredstva kojima on postiže potpunu kontrolu nad vašim životom. Vrhunac kontrole on postiže kada u potpunosti ograniči vaše kretanje. On vam navodi argumente zašto na određena mesta ne smete da izlazite. Govori vam kako da se ponašate u javnosti, kako da se oblačite, koju muziku da slušate, sa kim smete da se družite... I na kraju kada u potpunosti uspostavi kontrolu nad vašim ponašanjem i kada ima potpuni uvid u vaša kretanja on stiče slobodu da radi šta hoće i nikada ne bude uhvaćen! Samim tim prelazimo na sledeću stavku.

 

5. Seksualni promiskuitet

Psihopata je sklon seksualnom promiskuitetu. On vrlo često vara i zbog toga što to radi vešto, retko bude uhvaćen na delu. Iako on laže i vara i ne oseća se krivim povodom toga, ponekada on može da se suoči sa svojim greškama ( najčešće kada je otkriven) i da deluje kao da se suočava sa posledicama svog ponašanja pošteno, hrabro i muški. On može da plače, grca, moli i obećava da se to nikada više neće ponoviti. Ovaj nastup je naravno još jedan vid manipulacije. Nakon što mu oprostite greške on će ih ponoviti jer jedna od ključnih karakteristika psihopata jeste nesposobnost da uče iz iskustva.

 

6. Panika zbog raskida

Psihopata se užasno plaši ideje raskida, osim ako naravno ta ideja nije njegova. Ideja da može biti odbačen od strane partnerke za njega je potpuno neprihvatljiva i učiniće sve da to spreči. Nije retkost da se slomi, rasplače, moli, obećava da će se promeniti ili čak preti samoubistvom. Obasipa vas telefonskim pozivima, zove na svakih pet minuta, zove vaše rođake, prijatelje i moli ih da vam prenesu koliko vas voli. Nije retkost da vas zovu njegovi rođaci kako bi vam pomogli da se pomirite. Nakon što vas privoli da ga primite nazad on neko vreme postaje sladak i pažljiv. Posle nekog vremena njegova potreba da vas kontroliše postaje još veća.

 

 

7. Patološka egocentričnost

Kao što smo već spomenuli, psihopata vas ubeđuje da je on najbolja stvar koja vam se ikada desila. On je uveren da je uvek u pravu i da sve radi ispravno. Njegove potrebe su uvek na prvom mestu. Neprijateljski je raspoložen prema svakoj kritici i burno reaguje kada ga kritikuju.

 

 

8. Uvek su drugi krivi

Jedna od bitnih karakteristika psihopate jeste odsustvo svakog uvida. On nikada ne preuzima odgovornost za svoje ponašanje. Ako se radi o tome da vozi kao manijak i pokušava izgurati sa puta nedužnog vozača-kriv je drugi vozač. Ako vas je prevario, nije on kriv već sve te žene koje ga zavode. On je sklon projekcijama i optuživanju drugih za svoje nevolje.

 

9. Ne voli vaše prijatelje i porodicu

U cilju potpune kontrole vašeg ponašanja, psihopata počinje da vas okreće protiv vaših prijatelja i porodice. On pretpostavlja da bi vaši prijatelji mogli negativno da utiču na vaš odnos i mišljenje koje vi imate o njemu, zbog čega počinje da vam ružno priča o vašim prijateljima i da im zamera niz stvari. On može da vam zamera da se vaše drugarice ponašaju nedolično ili da se neke od njih čak "lože" na njega što naravo predstavlja vid manipulacije kojim će vas lakše udaljiti od vaših prijateljica. Često se dešava da i vašu porodicu ne može da podnese iz prostog razloga što ne može da podnese ideju da vas deli sa bilo kim.

 

10. Nesposobnost za ljubav

Psihopata ne ume da voli. Njegova patološka egocentričnost i emotivna tupost mu to ne dozvoljava. On u ženi ne vidi biće sa kojim istinski može da uspostavi intiman odnos. Za njega je žena samim tim što je žena, inferiorno biće. Žena je za njega funkcija. On od nje nastoji da stvori sredstvo za zadovoljenje sopstvenih potreba i u tu svrhu koristi se raznim manipulacijama kao što su ponižavanje, obezvređivanje, ljubomora i posesivnost. Ono ka čemu teži jeste da od žene napravi lutku, domaćicu, seksualnu robinju ili majku. Lutka mu služi da bi je pokazao drugima i na taj način nabildovao sopstveni ego time što pored sebe ima privlačnu ženu. Domaćica mu služi da sedi kući i zadovoljava njegove bazične potrebe. Seksualna robinja je žena koja robuje svim njegovim seksualnim perverzijama. Majka je ona koja podržava njegove poslovne uspehe, koja ga pazi, čuva i brine o njemu. Ona je često pametna žena koja je zaslužna za njegove uspehe ali za koje on beskrupulozno preuzima zasluge.

 

Formiranje trougla


Psihopate vole da vas dovode u stanje opsesivnog ludila, zato vas prvo idealizuju, pružaju neverovatan seks, a zatim počinju da se povlače i uvode druge osobe kako bi vas napravili ljubomornim. To bi mogla da bude bivša supruga, bivša devojka ili "nova prijateljica". U njegovom umu svi ga žele, pa vam je najpametnije da se ponašate najbolje, inače će se prikloniti sledećoj obožavateljki.

 

Odbacivanje


Završna faza u vezi s psihopatom je faza odbacivanja. Nakon što vas je usisao idealizovanjem, odjednom će vas odbaciti kao da nikada niste bili u vezi. Vi ste mu iznenada potpuno bezvredni. Obično se premešta na drugu metu.

 

"Usisavanje"


Iako će psihopata da vas odbaci, on ne želi da vas sasvim ostavi na miru. Ako oseti da ste vi krenuli dalje, počeće da vas bombarduje molbama da ostanete zajedno. Počeće da vas "usisava", govoreći sve što ste ikada želeli da čujete, nudeći milion obećanja - ukratko, pokazivaće se u najboljem svetlu. Sve je to samo gluma da bi vas vratio natrag u kavez.

 

Jedini način da se oslobodite psihopate je da u potpunosti izbegavate bilo kakve kontakte. To je jedina stvar koja mu ne daje gorivo i ne hrani ego. On će učiniti sve da vam to bude teško. Međutim, svaki kontakt s njim, čak i prilika da mu kažete da je gotovo, samo je otvoren teren za njegove igre. U toj igri on pobeđuje, jer nema osećanja.

 

Share

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 43 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN