MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

Individualni PEAT i Aspektika radovi u Podgorici od 13. do 21. decembra: Koliko stres i negativne emocije štete zdravlju   "Imam glavobolje od stresa", "Sve me boli od nervoze"... Koliko puta se desilo da izgovorite rečenice poput ovih? Živimo u veoma stresnom vremenu koje zahtijeva vještine Kvantna spektralna dijagnostika u Podgorici od 8. do 12. decembra: Šta je kvantna/spektralna analiza?   Svaka ćelija ima svoj spektar sa određenim karakteristikama. Pre svake hemijske promene u ćeliji nastupa fizička promena. To izaziva treperenje ćelijske membrane, a to opet emituje spektar koji može da Trening vida u Podgorici 26. i 27. novembra : Jasan vid bez naočara  Gorica Mijovic i Marijan Brvar su instruktori treninga vida odnosno metode oporavka vida vežbama za oči. Unazad 9 godina bave se edukacijom o tome kako da osobe koje Bio-eterična dijagnostika i terapija od 5. do 10. novembra u Podgorici: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u radu, Čudesna moć bio-eterične metode i terapije: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u Šta je Bowen tehnika i kod kojih stanja može pomoći : "Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen Festival - Zdravlje i njega zene 22. i 23. juna u TC Delta City:   Festival pod nazivom "Zdravlje i njega zene", odrzace se u Podgorici, 22. i 23. juna 2022. godine u trznom centru Delta City, od 16h do 22h.   Festival organizuje Udruzenje za holisticku Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!: Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!   Ako trudnicu pitate da li preferira pol svog nerođenog djeteta, većina će vam reći da im je jedina želja da rode Kurs depilacije, maderoterapije i manikir - pedikir u Podgorici: Obuke u Podgorici za:   - maderoterapiju, klasičnu i brazilsku  - depilacije (sve zone) - 180e - manikir i pedikir (ruski, estetski sa trajnim lakom, nadogradnja, tipse, izlivanje, medicinski)   067 535 705 ili na Viber Tretmani i edukacije Strechink - kozmetičke kamuflaže u Podgorici: Kozmetička kamuflaža je Brazilska metoda kojom kamufliramo trajno sve nedostatke kože.Stretchink metoda - pigment se ubrizgava u kožu mašinicom i ne bledi vremenom. Boja se posebno meša za svakog klijenta

O radionici Muzika sfera

"Aktivnim" slušanjem posebno kreiranih harmonija, uz odgovarajuće energetske vežbe, pokrećemo sve nivoe svoga bića: fizički, emotivni, mentalni i energetski. Koristeći glas kao instrument, učesnici radionice imaju priliku da otkriju dublje nivoe sopstvene snage", objašnjavaju Tatjana Karajanov i Branislav Mićić, autori radionice "Muzika sfera".

Tatjana Karajanov je homeopatske studije završila u Londonskom internacionalnom koledžu u Beogradu (LICH) i Belgijskom centru za klasičnu homeopatiju (CKH) u Novom Sadu. Homeopatijom se bavi 10 godina. Predavač je u školi homeopatije „Hahnemann" u Novom Sadu i član je Upravnog Odbora Udruženja za klasičnu homeopatiju „Hahnemann". 

Velika ljubav prema holističkom pristupu čovjeku i želja za dubljim razumijevanjem prirode ljudskog bića i njegovih potencijala dovela ju je do raznih istraživanja na temu vibratornih polja i frekvencija. Proučavajući zvuk i frekvencije radi na istraživanjima muzike koja blagotvorno utiče na čovjekovo bio polje. Danas se pored homeopatije bavi i kreiranjem terapeutske muzike. Koristeći svoj glas kao instrument i komponujući zajedno sa svojim suprugom Branislavom Micićem, diplomiranim snimateljem i dizajnerom zvuka, zaposlenim na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kreira muziku sa pažljivo odabranim frekvencijskim rasponima i štimovima, namijenjenu u terapeutske svrhe.

 

 

Kako i zašto muzika može da pomogne da se osjećamo bolje?

Muzika se od davnina smatra hranom za dušu. Tu svakodnevnu potrebu skoro smo potpuno zanemarili i pretvorili je u retke trenutke uživanja. Zbog ubrzanog načina života skoro da i ne obraćamo pažnju kakvu muziku slušamo. Na sve to dodajmo i nove muzičke trendove i stilove koji zbog mnogobrojnih ponavljanja i favorizovanja veštački stvorenih zvukova uopšte ne pogoduju čoveku.

Od kako je 1953. godine usvojen ISO-16 standard za štimovanje, skoro sva muzika širom sveta podešena je na 440 Hz. Ovakav štim je „raštimovao" ljudski um i telo i presekao veze sa kosmosom i prirodom. Nedavna otkrića vibratorno-oscilatorne prirode univerzuma, pokazuju da ovaj internacionalno prihvaćen štim kod slušaoca podsvesno izaziva nezdrave efekte poput asocijalnog ponašanja, povećane agresije, psiho-socijalne uzrujanosti, emocionalne zabrinutosti i tuge.


„Ova neprirodna frekvencija štimovanja (440 Hz) uklonila je simetriju svetih vibracija i zvučnih odnosa iz čujnog spektara čoveka..." -L. C. Vincent


Zašto je značajna frekvencija 432 Hz?


Sve kompozicije iz ovog projekta temelje se na drevnom pitagorejskom štimu. Ove „zaboravljene" frekvencije se ne mogu čuti u klasičnom „western scale" načinu štimovanja instrumenata, odnosno u današnjoj popularnoj muzici. Za razliku od uobičajene skale kod koje se ton A štimuje na 440 Hz, kod pitagorejske skale se ton A štimuje na 432 Hz.

Odnosi između svih tonova ove skale su u proporciji zlatnog preseka, što nije slučaj kod današnjeg načina štimovanja. Važno je naglasiti da su ceo univerzum, priroda i čovek bazirani na proporcijama zlatnog preseka (fi) i da muzika komponovana na pitagorejskih 432 Hz emituje blagotvornu isceljujuću energiju, jer u sebi nosi čiste fundamentalne tonove prirode. Na mikroplanu, frekvencije koje nose ovi tonovi, harmonizuju energetske strukture ćelija i veze između njih. Na makroplanu one harmonizuju odnose među ljudima, kao i povezanost sa prirodnim planetarnim tokovima.

 

Recite nam više o radionici „Muzika sfera".


Budući da se nalazimo u vremenu buđenja svesti, konačno shvatamo važnost mudrosti koja živi u starim znanjima. Svesni ove situacije, pokrenuli smo radionicu pod nazivom „Muzika sfera" na kojoj skrećemo pažnju na duhovni, umetnički i isceljujući aspekt muzike, a ne na konzumerski „fast food" aspekt koji je danas potpuno preovladao.

 


„Aktivnim" slušanjem posebno kreiranih harmonija, uz odgovarajuće energetske vežbe, pokrećemo sve nivoe svoga bića: fizički, emotivni, mentalni i energetski. Koristeći glas kao instrument, učesnici radionice imaju priliku da otkriju dublje nivoe sopstvene snage. Vežbama aktivacije svih čula budimo svoje biće u celosti, kako bi živeli život sa radošću i punim potencijalom. To stanje je zapravo prirodno stanje čoveka kome svi težimo, a sve što je potrebno je biti u potpunosti prisutan sada i ovde. Na taj način dolazimo u dublji kontakt sa svojom „unutrašnjom mudrošću" koja nosi sve informacije o našem zdravlju i kreativnom postojanju na ovoj planeti. Muzičke harmonije sa kojima radimo, otvaraju prolaz i otključavaju informacije koje se nalaze u našim tkivima i kostima. Vibracija kao pokretač manifestacije jeste primarni podsticaj procesa transformacije. Zvuk koji sadrži ove frekvencije prodire kroz sve i otvara polje tako da informacije mogu slobodno da teku.

 

Kome je namijenjena radionica i vaše kompozicije sa CD-a "Muzika sfera"?

 

Naša muzika je namenjena svima. Ne radi se o lečenju bolesti nego o buđenju "unutrašnje mudrosti" i osećaja ljubavi prema svemu. Ljudi koji je slušaju najčešće opisuju osećanja mira i ljubavi prema sebi i okolini. Odnosi u porodici se uharmonizuju a deca se odmah smire. Zapravo, najviše povratnih reakcija imamo od majki koje kažu da bebe odmah prestanu da plaču kada im puste ovu muziku i mnogo bolje spavaju. Trudnice mnogo lakše iznesu trudnoću a autistična deca mnogo bolje sarađuju, pokazujući neke znakove veće prisutnosti. Brojna su istraživanja muzikoterapije kod svih ovih kategorja. Svakako, prva reakcija na ovu muziku je oslobađanje od stresa. Zašto deca najbrže reaguju? Zato što kod njih još nemamo nataložene slojeve emotivnih blokada te njihova izvorna frekvencija direktno dolazi u rezonancu sa ovim frekvencijama.

 

 

Rekli ste da svi mi kao i sve oko nas ima svoj zvuk i svoju frekvenciju i da je u sustini sve u interakciji i rezonanci. Ako je tako, da li mi onda svjesno možemo promijeniti svoju frekvenciju?


Kao što svaka nota ima svoj specifični zvuk, koji je zapravo frekvencija, tako i svaka materijalna supstanca ima svoju vibraciju, odnosno zvuk određene frekvencije. Zvuk frekvencije naših ćelija ne čujemo ali on ima svoje veoma moćno dejstvo u našem telu i čitavom životu. Cela nauka homeopatije počiva na ovoj činjenici koja se do sada nije mogla naučno objasniti jer nismo imali instrumente koji bi detektovali ove vibracije. Zahvaljujući razvoju tehnologije, danas su detektovane frekvencije svakog organa i jasno je "sazvučje" u kome postoje. Kada se to sazvučje raštima dolazi do poremećaja u telu. Današnja fizika potpuno dokazuje homeopatiju i sve energetske medicine. Uspešnost homeopatskog lečenja zavisi od veštine homeopate da pronađe frekvenciju koja je slična frekvenciji pacijenta, tj. njegovom opštem trenutnom stanju. Ta frekvencija se pronalazi na osnovu simptoma koji se u potpunosti moraju razumeti i povezati na mentalnom, emotivnom i fizičkom nivou. Simptomi su zapravo samo manifestacija vibracije u organizmu čoveka, a homeopatsko sredstvo je vibracija slična tom stanju, koja efektom rezonance "budi" izvorne frekvencije organizma koje su samoisceljujuće za čoveka. Naravno, za pronalaženje ove rezonantne frekvencije homeopati je potrebno ogromno znanje i još više veštine da sve ovo sagleda.


Ako razumemo ovaj pojam rezonantne frekvencije, onda je jasno da je i u muzici važno pronaći frekvenciju koja je najsličnija frekvenciji naših ćelija. Budući da naše uho čuje zvuk muzičkih instrumenata, uključena su još neka čula koja su povezana sa našim emocijama i čak i nesvesnim sadržajima. Zašto nesvesnim sadržajima? Zato što se upravo u procesu rezonance aktiviraju vibracije u čoveku koje su bile "uspavane" i nisu u polju zračenja svesnih misli. Dakle, udarom o jednu rezonantnu viljušku aktiviramo drugu slične frekvencije. Kada se te vibracije u čoveku aktiviraju dolazi do oslobađanja energije koja je bila zarobljena i vremenom se možda i materijalizovala u različite organske poremećaje. Za razliku od homeopatije ovde ne tražimo rezonantnu frekvenciju na osnovu simptoma pacijenta nego pronalazimo univerzalnu frekvenciju koja odgovara vibraciji života. To je frekvencija na osnovu koje se stvara atomska struktura u materiji. U homeopatiji znamo da je ponašanje molekula na materijalnom nivou jednako ponašanju čestica na subatomskom nivou. To je poznato kao doktrina signature.

Na primer, u prirodi imamo određene biljke koje imaju oblik nekog našeg organa, kao što je plod oraha sličan ljudskom mozgu, presečena šargarepa izgleda kao oko, a zrno pasulja liči na bubreg itd. Te biljke su upravo korisne u ishrani za slične im organe.

 

             

 

Ako pogledamo širu sliku i potražimo koji je to oblik zajednički za svako rastinje u prirodi koje se nesmetano razvija i postoji u skladu sa svojoj okolinom, onda ćemo primetiti oblik spirale. Dakle, frekvencije muzičkih tonova bi trebalo da imaju veze sa proporcijom zlatnog preseka. Ako pogledamo organ na našem telu koji je namenjen za pretvaranje vibracija u zvuk koji čujemo, onda ćemo videti da je to uho koje je spiralnog oblika. Široka je filozofija o simbolici spirale tj. proporciji zlatnog preseka koja vekovima zaokuplja pažnju mnogih velikih umova. Ova znanja su "sklonjena" iz našeg obrazovanja a sve ovo je poznato još od antičke Grčke i ko zna još koliko pre toga. Međutim, u jednom momentu je došlo do uvođenja obrazovanja koje čoveka ostavlja zavisnim od sistema jer nema osećaj povezanosti sa planetom zbog nedostatka informacija. Niko nas ne uči da ćemo jačanjem vibracije svog srčanog organa voljenjem nekoga ili nečega poslati signal u mozak koji će svojom vibracijom podstaći vibraciju određenih centara gde se tog momenta pokreće proizvodnja određenih supstanci koje odgovaraju vibraciji tih lepih emocija. Ovaj biohemijski proces je najlekovitiji za čoveka. Dovoljno je stati pored neke lepe biljke, pomirisati neki lep cvet i ako nas preplavi lepo osećanje isceljujući process će da počne. U hipotalamusu mi stvaramo sitne nizove proteina (peptide) i sklapamo ih u određene neuro-peptide ili neuro-hormone koji odgovaraju emocijama koje doživljavamo svaki dan. Postoje hemijska jedinjenja za ljutnju, tugu, patnju... U momentu kada doživimo neko emocionalno stanje u svome telu ili u svom srcu, hipotalamus će odmah sastaviti odgovarajuće peptide koje oslobađa preko hipofize u krvotok, koji odmah pronalaze svoje mesto u različitim delovima tela.


Zapravo, istina je da čoveku nije potrebna nikakva spoljna hemijska supstanca da bi uravnotežila biohemijske procese u njegovom organizmu. Sve što uzmemo spolja dopuniće jedan deo a poremetiće drugi. Savremena nauka danas to tvrdi i u razvijenijim zemljama ova istraživanja možemo videti u naučnim tv emisijama. Savremena fizika je zadivljujuće pronikla u mikrosvet koji je zapravo sveprožimajući duhovni svet. Međutim, budući da se to ne nalazi u našim udžbenicima, skloni smo da mislimo da je to nešto tamo daleko i lepo ali ne može se primeniti u našem "realnom svetu". Na žalost, nekim industrijama je to i u interesu. Zbog toga je čovečanstvo i došlo do ovog zdravstvenog stanja. Nesvesan ovih činjenica, čovek je nataložio silne generacijske blokade koje otežavaju ove jednostavne prirodne procese održanja zdravlja. Nije čovečanstvo bolesno zbog zagađenosti planete nego zbog ne korišćenja potencijala svog tela i svoje energije na pravi način. Umesto toga napravljene su razne industrije koje opstaju na čovekovom neznanju istine.


Ipak, nova nauka polako počinje da dostiže razumevanja nekih kosmičkih zakona. Čovečanstvo koje smo do sada poznavali vise neće moći ostati isto. Zanimljiva su istraživanja genetičara na temu emotivne energije i gena. Pokazalo se da je mladunče koje je više bilo uz majku imalo na stotine drugačijih gena od onih mladunaca koji nisu bili uz nju. Takvi kunići su bili mnogo zdraviji od ostalih. Naučnici su primetili da se informacija skladišti u DNK i na taj način menja njegovu strukturu. Ovo je dovelo do razvoja nove nauke – epigenetike, koja govori da se genetska struktura može promeniti ako dođe do intervencije na emotivnom, odnosno energetsko-vibratornom nivou, što upravo dokazuje delovanje svake energetske medicine (kao i homeopatiju i muzikoterapiju) gde je jasno da će promena biti još izraženija ako delujemo ciljano tačno određenim vibratornim frekvencijama gde u potpunosti razumemo proces koji tom prilikom sledi.

Intervju: Maja Pejović

Tatjana Karajanov i Branislav Mićić će biti naši gosti u Podgorici - od 24. do 26. aprila. Tom prilikom održaće se predavanje (24. aprila)  i radionica "Muzika sfera" 26. aprila.

Share

 

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 27 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN