MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

Individualni PEAT i Aspektika radovi u Podgorici od 13. do 21. decembra: Koliko stres i negativne emocije štete zdravlju   "Imam glavobolje od stresa", "Sve me boli od nervoze"... Koliko puta se desilo da izgovorite rečenice poput ovih? Živimo u veoma stresnom vremenu koje zahtijeva vještine Kvantna spektralna dijagnostika u Podgorici od 8. do 12. decembra: Šta je kvantna/spektralna analiza?   Svaka ćelija ima svoj spektar sa određenim karakteristikama. Pre svake hemijske promene u ćeliji nastupa fizička promena. To izaziva treperenje ćelijske membrane, a to opet emituje spektar koji može da Trening vida u Podgorici 26. i 27. novembra : Jasan vid bez naočara  Gorica Mijovic i Marijan Brvar su instruktori treninga vida odnosno metode oporavka vida vežbama za oči. Unazad 9 godina bave se edukacijom o tome kako da osobe koje Bio-eterična dijagnostika i terapija od 5. do 10. novembra u Podgorici: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u radu, Čudesna moć bio-eterične metode i terapije: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u Šta je Bowen tehnika i kod kojih stanja može pomoći : "Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen Festival - Zdravlje i njega zene 22. i 23. juna u TC Delta City:   Festival pod nazivom "Zdravlje i njega zene", odrzace se u Podgorici, 22. i 23. juna 2022. godine u trznom centru Delta City, od 16h do 22h.   Festival organizuje Udruzenje za holisticku Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!: Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!   Ako trudnicu pitate da li preferira pol svog nerođenog djeteta, većina će vam reći da im je jedina želja da rode Kurs depilacije, maderoterapije i manikir - pedikir u Podgorici: Obuke u Podgorici za:   - maderoterapiju, klasičnu i brazilsku  - depilacije (sve zone) - 180e - manikir i pedikir (ruski, estetski sa trajnim lakom, nadogradnja, tipse, izlivanje, medicinski)   067 535 705 ili na Viber Tretmani i edukacije Strechink - kozmetičke kamuflaže u Podgorici: Kozmetička kamuflaža je Brazilska metoda kojom kamufliramo trajno sve nedostatke kože.Stretchink metoda - pigment se ubrizgava u kožu mašinicom i ne bledi vremenom. Boja se posebno meša za svakog klijenta

Šta je metoda Magic words?

Moć reči

Znate li sa sigurnošću koliku moć imaju reči?


Mogu vas nasmejati, mogu vas rasplakati. Većina vaših verovanja oblikuje se rečima, a rečima ih je moguće i promeniti. Reči su osnovno sredstvo za predstavljanje određenih pojmova. Ne postoji način da razmišljate o nekom iskustvu ukoliko za njega ne postoji adekvatna reč. Reči predstavljaju simbole, kodove i mogu biti najlepši poklon ili - velika prepreka.

 

Engleski jezik sadrži oko 500.000 reči i obuhvata najveći broj reči u odnosu na sve druge jezike na planeti. Iza njega je nemački sa dvostruko manjim brojem reči. Istraživanja u Americi su pokazala zapanjujuću činjenicu da je uobičajeni rečnik prosečne osobe vrlo ograničen, uprkos velikom broju reči koje joj stoje na raspolaganju. Lingvisti su rekli da se rečnik prosečne osobe sastoji od samo 2000 do 10000 reči. To praktično znači da osoba redovno upotrebljava samo jedan do dva posto reči svog jezika.
Šta je tu još veće iznenađenje? Što je oko 3000 reči vezanih za ljudske emocije i što je dvostruko više reči koje opisuju negativne emocije, u odnosu na one koje opisuju pozitivne emocije.

 

"Reči su najjača droga koju čovečanstvo koristi" rekao je Rudyard Kipling


Sigurno su vas duboko dirnule reči nekog govornika. Veliki državnici su kroz moć svojih reči uticali ne samo na pojedince, već i ne čitave nacije, jer reči su toliko moćne da izazivaju ratove ili donose mir. Masaro Emoto je u svojoj knjizi "Poruka vode" na poseban način, kroz eksperiment, opisao uticaj reči.

 

Reči vašeg svakodnevnog rečnika

Važnije od širine rečnika koji svesno koristite su same reči koje ste "odabrali", jer imaju snažan uticaj na vaš doživljaj stvarnosti. Da li ste ikada razmišljaji o najčešćim rečima u vašem svakodnevnom rečniku? Reči koje dosledno govorite oblikuju vaš život i vašu sudbinu. Jednom, kada osvestite i uvidite moć reči, postajete osetljiviji ne samo na reči koje sami koristite, već i na reči koje govore drugi ljudi u vašem okruženju.

Svesnim odabirom određenih reči za opisivanje nekog doživljaja, možete u trenutku promeniti značenje date situacije, a time i vaš osećaj. Ukoliko sami sebi neki događaj opišete kao "katastrofalan", izazvaće drugačiji osećaj u vama od onoga koji biste imali, kada biste ga opisali kao "pomalo neugodan".
Svesno upravljanje svojim životom uslovljeno je stalnim procenjivanjem i usavršavanjem svog uobičajenog rečnika. Dobar izbor reči za opisivanje životnih iskustava može pojačati emocije koje vam daju veću snagu. Loš odabir reči može vas učiniti slabim i uticati na vaše samopouzdanje. Umesto da nešto „mrzite" koristite izraz „draže mi je nešto drugo". Na pitanje; „Kako ste?", umesto: „Nisam loše", odgovorite: „Dobro sam". Reč „moram" dobro je zameniti sa „želim".

Koliko bi se promenio vaš život kada biste svim negativnim emocijama koje ste ikada osetili mogli smanjiti intenzitet? Kakav bi bio vaš život kada biste mogli pojačati intenzitet najpozitivnijim emocijama podižuči sve na viši nivo? I jedno i drugo možete uraditi veoma brzo.

 

Čarobna promena

Verovatno kada čujete reči: "zemljotres", "saobraćajna nesreća", "rat", "konkurencija", "vatrogasci", "ubistvo" u vama kreće talas emocija i reakcija. Možda i vi ponekad kažete prijateljima: "Molim te, ne pominji mi to!". Određene reči stresne su za vas i uzrokuju stresnu reakciju u vama. Sve je to je vrlo individualno .

Istraživanja su dokazala da su stresne reči kod većine ljudi, kada ih zamišljaju, napisane krupnim, masnim, crnim, štampanim slovima. Drugi, u mislima čuju glas koji glasnim ili neugodnim tonom izgovara reči: "strah", "prevara", "laž". Neki osećaju uznemirenost, znoje se ili gube dah na "visina", "ajkula"..

Magic Words (naziv i metoda su zaštićeni) je čarobna i inspirativna metoda za brzo otklanjanje blokada i neprijatnih emocija. Njenom primenom se sve reči "napune novom čarobnom" pokretačkom energijom. Zasnovana je na promeni submodaliteta, odnosno načina na koji doživljavate stvari i svet oko sebe, jer su reči posebni načini kodiranja .


Promenom konkretnih osećajnih sredstava menja se način na koji sebi mentalno predstavljate određenu reč. Bazirana je na posebnom načinu upotrebe mozga i posebnom načinu uticaja na nervni sistem. "Začarane" reči, iznenada kao neka čarolija, deluju pozitivno na dušu i telo, aktivirajući osnažujuće reakcije. Čak i fizički rezultat „čarolije" osećate u roku od nekoliko minuta, jer mozak "čaroliju" odmah prenosi na telo. Subjektivni negativni simptomi i osećaji odmah nestaju.


Sve je promenljivo

Svoja iskustva kreirate predstavljajući sebi na specifičan način informacije koje primate putem vaših čula iz okruženja. Ove informacije reprezentujete unutar vas u formi unutrašnjih slika, zvukova i osećanja - takozvanih modaliteta.
Submodaliteti predstavljaju specifične karakteristike tih modaliteta. Kod slike to su: boja, blizina, veličina, jasnoća,contrast, pozicija u prostoru..Submodaliteti zvuka su: jačina, brzina, jasnoća, kontinuitet, glasno, tiho.. Kod osećaja to je: toplo/hladno, oblik, vibracija, pritisak, težina...Svesnom promenom submodaliteta možete da promenite način na koji je to iskustvo kodirano u vašoj memoriji.
Ovo je jedna od najpreciznijih tehnika za promenu navika, uverenja i obrazaca razmišljanja i ponašanja.

Tako, reč "strah" možete napisati nekim šarenim slovima posebnog oblika , ukrasiti tačkicama ili cvetićima. Možete je napisati i sitnim, jedva vidljivim slovima "strah" i pomeriti u donji ugao vidnog polja. U sebi možete zamisliti i kako čujete da "strah" izgovara glas Brzog Gonzalesa ili Popaya. Ovim promenama i vaš subjektivni doživljaj reči će se potpuno promeniti i svi negativni osećaji će nestati.

Mogućnosti su beskonačne i nema pravila. Možete od reči napraviti svetleću reklamu, ili "vatirati" slova , ili ih ispisati sprejom, ili slova obojiti duginim bojama,...Važno je samo da pronađete formu koja će vama promeniti i olakšati pomisao na reč, neutralisati je i povezati sa dobrim ili jakim pozitivnim emocijama. Ovim postupkom ne menjate svet oko sebe, već način na koji reagujete i kako ga doživljavate.

 

Psihološka kućna apoteka

Magic Words je neka vrsta „psihološke kućne apoteke " za prevazilaženje svakodnevnih prepreka. Većina stvari se menja na takav način da postanu za vas inspiracija pozitivnog resursnog stanja - opuštenosti, humora i sigurnosti. Možete je naučiti u samo jednom danu, nisu vam potrebna posebna predznanja i primenjivati u radu na sebi ili drugima.

Koristi se i u terapeutske svrhe, kao brzi koučing emocija i za trenutnu razgradnju blokada. Ovom metodom može se eliminisati i određena simptomatologija, kao što je npr. migrena. Možete svakom slovu reči "migrena" promeniti boju iz crne u neku lepu, pastelnu i zakačiti na njega po jedan helijumski balon, koji podiže slova na gore, sve dok reč potpuno ne nestane iz vidnog polja. Nestankom reči, nestaju i migrenozne glavobolje kod osobe sa kojom se ovo radi. Reč „migrena" odjednom deluje oslobađajuće i opuštajuće.

 

Metoda se može uspešno primenjivati i kod školske dece, gde školski predmeti, ime učitelja, razne ocene, reči "test" i "domaći zadatak" mogu postati "očarani", menjajući detetov individualni doživljaj tih reči. Neugodne emocije nestaju i transformišu se u pozitivan osećaj motivacije, menjajući odnos prema školi i školskim obavezama.

Pozitivnu moć reči možete iskoristiti za postizanje raznih životnih ciljeva, na područjima zdravlja, emocija, razmišljanja, uspešne komunikacije i poslovnog napredovanja.

 

Ima neka stalna veza

Pre početka rada sa Magic Words metodom, primenjuje se miostatski test mišića. Precizno se utvrđuju tačni uzroci stresa koji uzrokuju blokadu procesa i podstiču impulsi za pronalaženje pravog puta do cilja. Osoba sa kojom se radi palcem i kažiprstom formira čvrsti prsten u obliku slova „O" i drži maksimalnom snagom. Dugogodišnjim istraživanjima veze između jačine stiska ruke i cirkulacije krvi u neokorteksu otkriveno je da upravo mišići prstiju odražavaju promenu aktivnosti u neokorteksu.

Mišićni test je poznat iz područja kineziologije, kao test sa bočno ispruženom rukom osobe, koju ispitivač gura prema dolje kako bi utvrdio snagu ili stres klijenta. Testiranje sa prstima ruke je preciznije , jer na poseban način odražava mentalno stanje osobe.
Tvorac ovog testa, akupunkturolog Yoshiaki Omura, utvrdio je da se primenom na ispruženoj ruci, veliki mišići oko ramena brzo zamore uzastopnim ponavljanjem testa i potrebno im je neko vreme oporavka. Za razliku od malih mišića prstiju šake, koji se u trenutku oporavljaju, odmah nakon testiranja. Test se može ponavljati više puta uzastopno sa istom preciznošću. Na bazi ovoga početkom 1980-tih razvio je dijagnostičku metodu pod nazivom „bi-digitalni O Ring test" koji se naziva i miostatskim testom.

 

Čarobna metoda u praksi


Kako se Magic Words primenjuje u praksi? Osoba sa kojom se radi izgovara stresnu reč i istovremeno se provodi miostatski test od strane kouča. Ukoliko reč izaziva stresnu reakciju, test je slab i prsti se razdvajaju. Potom, osoba zamisli tu stresnu reč i opisuje kako izgledaju pojedinost. Da li su slova štampana ili pisana, velika ili mala slova ili kombinacija velikih i malih slova, boju (slova/pozadine), veličinu slova, položaj u prostoru, zvuk koji čuje, kakav je glas koji govori, glasan ili tih i kako se oseća dok izgovara tu reč: tužno, uplašeno, uznemireno...
Potom osoba menja boju slova i podloge, veličinu, poziciju reči u prostoru, dodaje elemente slovima ili podlozi. Radi to uz instrukcije kouča. Promenom submodaliteta, veličine slova, boje slova, tona izgovora, kvaliteta glasa menja se način reakcije na reč. Ovaj proces pretvaranja u "čarobnu reč" traje do trenutka kada osoba počinje da vidi reč na nov način, čuje novi zvuk reči i oseća pozitivne emocije dok je čita i izgovara. Na kraju se ponovo uradi miostatski test u kombinaciji s izgovaranjem "čarobne reči". Čvrst prsten potvrđuje pozitivnu reakciju.


Ostvarite svoje snove


Ovom metodom možete promeniti i negativna životna uverenja koja vas blokiraju poput: "Ljubav je bolna", "Život je patnja", "Novac donosi nesreću", "Svi muškarci su nepošteni".
Zamislite vaše blokirajuće uverenje kako je napisano na nekoj zarđaloj metalnoj tabli gotovo izbledelim slovima i visi na nekom starom tavanu. Primetite kako sada rečenica, kada se prikaže na ovaj način, gubi na psihičkoj moći. Deluje poput prašnjavog predmeta iz davnih vremena, koji posmatrate kao da ste u nekom muzeju, bez uticaja na vas i vaš današnji život. "Začarajte" sva blokirajuća uverenja u svojim mislima da vam postanu nebitna poput "starog predmeta iz prošlosti".


Sada potražite motivišuća uverenja, koja su vam važna za ostvarenje nekog cilja,npr: "Ja sam sigurna", "Ljubav je divna", "Srećna sam". Uradite sada obrnuti postupak od prethodnog. Pojačajte i osnažite uverenje zamišljajući: da duga ispisuje uverenje tragom koji ostavlja na nebu, ili da je napisano na ogromnom bilbordu vašom omiljenom bojom, ili da ga istovremeno u glas izgovara 4000 ljudi u Sava centru, ili da ga izgovara dobitnik Oskara u govoru dok prima nagradu... Svaki put kada pomislite na svoj cilj, istovremeno ćete videti ili čuti svoja pozitivna uverenja.


Upoznali ste metodu čijom primenom postajete "čarobnjaci" sopstvenog i tuđih života. Počela je Nova godina sa "čarobnom prazničnom" atmosferom i pravo je vreme za vaše "čarolije".
Rečima oblikujete svoj život i svoju sudbinu. I zato pazite šta govorite, jer sve što kažete može i da se ostvari!

Tekst: Vesna Danilovac, lifecoach ICI-a iz Berlina

„Magic Words" je akreditovana inspirativna zaštićena metoda za brzo uklanjanje blokada i neprijatnih emocija Instituta "Besser-Siegmund" iz Hamburga.

Obuka za metodu "Magic words" će se održati u Podgorici 22.marta 2014.

 

Share

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 37 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN