MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

PROGRAM FESTIVALA LOVE & SPIRIT 2019 u Beogradu : PROGRAM FESTIVALA LOVE & SPIRIT 2019 Decembar 2019 – Januar 2020. godine Holi centar, Kneginje Ljubice 12, kod Trga Republike   Prijava na sva dešavanja obavezna na broj 060 0624455 ili holiakademija@gmail.com     Predavanja i Program Raskidanje vezanosti u Podgorici 15. decembra: Program Raskidanje vezanosti u Podgorici 15. decembra Program vodi Ljiljana Ilić iz Beograda, Ljiljana Ilić: Rođena 1955.g. Već trideset godina se bavi alternativnim načinima za poboljšanje zdravlja i kvaliteta života. Reiki učitelj Biorezonantna dijagnostika i terapija u Nikšiću od 16. do 18. decembra: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Nikšiću od 16. do 18. decembra Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Dijana Raičković: Hajde da nešto promijenimo: "Trener sam HYL programa "Volite sebe - izliječite svoj život" po metodi Lujze Hej, poznatog američkog terapeuta i jedne od vodećih ličnosti na polju motivacije i samopomoći.  Takodje sam i Biorezonantna dijagnostika u Tuzli od 1. do 5. decembra: Biorezonantna dijagnostika i terapija u  U TUZLI od 1. do 5. decembra Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog Mohanđi u Tivtu 17. novembra - program Spoznaj Sebe: Spoznaj Sebe – program sa Mohanđijem u Tivtu 17. novembra Pitate li se nekada "Ko sam ja?, Zašto sam ja ja? Koja je moja svrha?" Odgovore na ova i slična pitanja Biorezonantna dijagnostika u Beču od 29. novembra do 3. decembra: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Beču od 29. novembra do 3. decembra Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Škola hipnoze u Podgorici - kurs 9. i 10. novembra: Želite li da: -  postanete hipnoterapeut, - da se bavite hipnozom, - izučavate tajne ljudskog uma, - zavirite u podsvijest, - naučite kako da uz pomoć hipnotičkih tehnika ostvarujete svoje ciljeve, Obuka za limfnu drenažu u Nikšiću 19. i 20. oktobra: LIMFNA DRENAŽA - 16 sati edukacije, 2 DANA, SUBOTA I NEDELJA , OD 10h do 18h - 230 e       Obuka obuhvata teorijski i praktični dio, skriptu, materijal za dalje učenje, i Hipnoterapija sa Danielom Lukić u Podgorici od 12. do 16. decembra: Daniela Lukić iz Beograda će raditi individualne hipnoterapeutske tretmane od 10. do 16. decembra u Podgorici   AKO ŽELITE DA SE OSOBODITE STRAHOVA, NERVOZE, TREME, NESANICE, EMOCIONALNIH PROBLEMA i sličnih smetnji, onda

Šmarne

 

 

 

Pravi naziv je kaiserschmarrn što u slobodnom prevodu znači "Carske mrvice". U našoj kući to su uvijek bile samo kratko Šmarne...

 

Potrebno:

3 jaja (240 kcal)
50 g šećera (200 kcal)
1 vanil šećer (40 kcal)
150 g brašna (480 kcal)
150 g griza (503 kcal)
2 prstohvata soli
Ribana korica limuna
6 kašike ulja (540 kcal)
3 dl mlijeka (180 kcal)
0,5 dcl kisele vode
150 g maslaca (1133 kcal)
100 g suvog grožđa (247 kcal)
100 g sjeckanih oraha (653 kcal)
50 g Štaub (mljeveni) šećera (200 kcal)
Ukupno: 4416 kca u 6 porcija

Pravi se tijesto koje je gušće od onog za palačinke, a baka Irmine mjere su vrlo opisne, valjda tako pričaju sve vrsne domaćice, a recept obavezno počinje sa : Uzmeš šerpu...

 

Ipak malo preciznije, ja sam pjenasto umutila 3 jaja sa 50 g šećera i jednim vanil šećerom, onda dodala 150 g brašna i 150 g griza, 2 prstohvata soli, i narendanu koru jednog limuna. Dodala sam i 2 supene kašike ulja i 3 dcl mlijeka. Umućeno tijesto ostavila sam 15 minuta da bi griz malo nadošao, a onda sam dodala malo kisele vode, koliko da dobijem tečnu masu, ali gušću od one za palačinke.

U široki teflonski tiganj sipala sam kašiku ulja i oko 50 gr maslaca da se dobro ugrije , pa na to sipala dio mase, kao za palčinku 3-4 puta deblju nego što treba (otprilike masa se dijeli na 3 porcije). Prži se oko minut s jedne strane i onda se okrene i miješa drvenom varjačom tako da se kida na komade dok se ne dobiju mrvice veličine od suvog grožđa do badema. Mrvice ce djelimično biti izgorjele, ali to baš i daje specifičan ukus.

Prije početka pripreme 100 gr suvog grožđa sam potopila u toplu vodu, a ko voli može i u rum, i 100 gr oraha sam isjeckala u blenderu na komadiće (krupnije od mljevenih oraha!).Kad sam ispekla svo tijesto, i izdrobila ga u mrvice u to sam dodala grožđice i orahe i sve izmješala. Prilikom sipanja u pojedinačne zdjelice posula sam i štaub šećerom.

Ovaj neobični desert zaista jeste carski, sa svim tim kombinacijama vanile, limuna, blago prepečenog slankastog tijesta, a sve je dodatno obogaćeno grožđicama i orasima.Postoje razne varijante pripreme, gdje se mogu ostaviti i nesto krupniji komadi, preliti za džemom, kompotom ili pomiješati sa svježim voćem, varijacije zavise od mašte i dostupnih namirnica.

Ipak, baka Irma ih je uvijek pravila baš ovako, pa je miris Šmarni nešto sto me podsjeća na snježne sarajevske zime, divne priče i toplinu bakinog krila.

Vanja RajBoj

www.kuvajza.me

 

 

Share

 

 

 

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 49 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN