MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

Biorezonantna dijagnostika i terapija u Mostaru od 14. do 16. avgusta: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Mostaru od 14. do 16. avgusta Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 23. do 25. avgusta: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 23. do 25. avgusta 2019. Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog Ako tražite uzrok bolesti, onda dobro pogledajte kičmu: Stručnjak iz Centra za kiropraktiku "Preporod", Miloš Prvanović,master kiropraktike, gostovaće u Podgorici od 19. do 21. jula Kontakt tel 067 535 705   Centar kiropraktike "PREPOROD" vrši ciljani terapeutski pristup mnogim zdravstvenim Biorezonantna dijagnostika i terapija u Trebinju od 2. do 5. avgusta: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Trebinju od 2. do 5. avgusta Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Film Dejvida Linča o meditaciji - premijerno u KIC-u 14. juna: Premijerno u Crnoj Gori "Meditacija, kreativnost, mir"   film Dejvida Linča   Dokumentarni film Dejvida Linča „Meditacija, kreativnost, mir“ biće, premijerno u Crnoj Gori, prikazan u petak 14.06.2019. u multimedijalnoj dvorani KIC Budo Tomović, Reiki tretmani u Nikšiću 18. i 19. maja:   Reiki je jedna od najstarijih metoda unapredjenja zdravlja poznata čovječanstvu. Zasniva se na vještini kanalisanja Univerzalne životne energije u cilju značajnog povećanja kapaciteta vitalne energije pojedinca, jačanja odbrambenih sposobnosti organizma, Besplatno predavanje - Život bez straha - u Podgorici 11.maja: Besplatno predavanje pod nazivom 'Život bez straha' u Podgorici, u subotu, 11.maja od 19h do 20h. Joga studio 'Tanja', ul. Crnogorskih serdara br 38.     Da li je život bez straha moguć? Reiki tretmani u Trebinju od 16. do 19. maja:   Reiki je jedna od najstarijih metoda unapredjenja zdravlja poznata čovječanstvu. Zasniva se na vještini kanalisanja Univerzalne životne energije u cilju značajnog povećanja kapaciteta vitalne energije pojedinca, jačanja odbrambenih sposobnosti organizma, Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici u julu: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 18. do 20. jula 2019. Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog Hipnoterapija sa Tatjanom Beočanin od 17. do 21. maja u Banja Luci: Tatjana Beočanin iz Beograda će raditi individualne hipnoterapeutske tretmane od 17. do 21. maja u Banja Luci AKO ŽELITE DA SE OSOBODITE STRAHOVA, NERVOZE, TREME, NESANICE, EMOCIONALNIH PROBLEMA i sličnih smetnji,

Šmarne

 

 

 

Pravi naziv je kaiserschmarrn što u slobodnom prevodu znači "Carske mrvice". U našoj kući to su uvijek bile samo kratko Šmarne...

 

Potrebno:

3 jaja (240 kcal)
50 g šećera (200 kcal)
1 vanil šećer (40 kcal)
150 g brašna (480 kcal)
150 g griza (503 kcal)
2 prstohvata soli
Ribana korica limuna
6 kašike ulja (540 kcal)
3 dl mlijeka (180 kcal)
0,5 dcl kisele vode
150 g maslaca (1133 kcal)
100 g suvog grožđa (247 kcal)
100 g sjeckanih oraha (653 kcal)
50 g Štaub (mljeveni) šećera (200 kcal)
Ukupno: 4416 kca u 6 porcija

Pravi se tijesto koje je gušće od onog za palačinke, a baka Irmine mjere su vrlo opisne, valjda tako pričaju sve vrsne domaćice, a recept obavezno počinje sa : Uzmeš šerpu...

 

Ipak malo preciznije, ja sam pjenasto umutila 3 jaja sa 50 g šećera i jednim vanil šećerom, onda dodala 150 g brašna i 150 g griza, 2 prstohvata soli, i narendanu koru jednog limuna. Dodala sam i 2 supene kašike ulja i 3 dcl mlijeka. Umućeno tijesto ostavila sam 15 minuta da bi griz malo nadošao, a onda sam dodala malo kisele vode, koliko da dobijem tečnu masu, ali gušću od one za palačinke.

U široki teflonski tiganj sipala sam kašiku ulja i oko 50 gr maslaca da se dobro ugrije , pa na to sipala dio mase, kao za palčinku 3-4 puta deblju nego što treba (otprilike masa se dijeli na 3 porcije). Prži se oko minut s jedne strane i onda se okrene i miješa drvenom varjačom tako da se kida na komade dok se ne dobiju mrvice veličine od suvog grožđa do badema. Mrvice ce djelimično biti izgorjele, ali to baš i daje specifičan ukus.

Prije početka pripreme 100 gr suvog grožđa sam potopila u toplu vodu, a ko voli može i u rum, i 100 gr oraha sam isjeckala u blenderu na komadiće (krupnije od mljevenih oraha!).Kad sam ispekla svo tijesto, i izdrobila ga u mrvice u to sam dodala grožđice i orahe i sve izmješala. Prilikom sipanja u pojedinačne zdjelice posula sam i štaub šećerom.

Ovaj neobični desert zaista jeste carski, sa svim tim kombinacijama vanile, limuna, blago prepečenog slankastog tijesta, a sve je dodatno obogaćeno grožđicama i orasima.Postoje razne varijante pripreme, gdje se mogu ostaviti i nesto krupniji komadi, preliti za džemom, kompotom ili pomiješati sa svježim voćem, varijacije zavise od mašte i dostupnih namirnica.

Ipak, baka Irma ih je uvijek pravila baš ovako, pa je miris Šmarni nešto sto me podsjeća na snježne sarajevske zime, divne priče i toplinu bakinog krila.

Vanja RajBoj

www.kuvajza.me

 

 

Share

 

 

 

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 77 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN