MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

Peat i Reiki tretmani u Podgorici i Baru od 18. do 27. januara: REIKI I PEAT tretmani u Podgorici od 18. do 24. januara i u Baru od 25. do 27. januara  Reiki je energetska metoda za unapredjenje zdravlja i oslobadanja od stresa, a PROGRAM FESTIVALA LOVE & SPIRIT 2019 u Beogradu : PROGRAM FESTIVALA LOVE & SPIRIT 2019 Decembar 2019 – Januar 2020. godine Holi centar, Kneginje Ljubice 12, kod Trga Republike   Prijava na sva dešavanja obavezna na broj 060 0624455 ili holiakademija@gmail.com     Predavanja i Program Raskidanje vezanosti u Podgorici 15. decembra: Program Raskidanje vezanosti u Podgorici 15. decembra Program vodi Ljiljana Ilić iz Beograda, Ljiljana Ilić: Rođena 1955.g. Već trideset godina se bavi alternativnim načinima za poboljšanje zdravlja i kvaliteta života. Reiki učitelj Biorezonantna dijagnostika i terapija u Novom Pazaru od 1. do 4. februara: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Novom Pazaru od 1. do 4. februara 2020. Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza Dijana Raičković: Hajde da nešto promijenimo: "Trener sam HYL programa "Volite sebe - izliječite svoj život" po metodi Lujze Hej, poznatog američkog terapeuta i jedne od vodećih ličnosti na polju motivacije i samopomoći.  Takodje sam i Biorezonantna dijagnostika u Tuzli od 1. do 5. decembra: Biorezonantna dijagnostika i terapija u  U TUZLI od 1. do 5. decembra Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog Mohanđi u Tivtu 17. novembra - program Spoznaj Sebe: Spoznaj Sebe – program sa Mohanđijem u Tivtu 17. novembra Pitate li se nekada "Ko sam ja?, Zašto sam ja ja? Koja je moja svrha?" Odgovore na ova i slična pitanja Biorezonantna dijagnostika u Beču od 29. novembra do 3. decembra: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Beču od 29. novembra do 3. decembra Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Škola hipnoze u Podgorici - kurs 9. i 10. novembra: Želite li da: -  postanete hipnoterapeut, - da se bavite hipnozom, - izučavate tajne ljudskog uma, - zavirite u podsvijest, - naučite kako da uz pomoć hipnotičkih tehnika ostvarujete svoje ciljeve, Obuka za limfnu drenažu u Nikšiću 19. i 20. oktobra: LIMFNA DRENAŽA - 16 sati edukacije, 2 DANA, SUBOTA I NEDELJA , OD 10h do 18h - 230 e       Obuka obuhvata teorijski i praktični dio, skriptu, materijal za dalje učenje, i

Kuvanje kao umjetnost

"Za mene, kuvanje je jedan vid umjetnosti. Svojim umjetničkim kreacijama konstantno obnavljam snagu za stvaranjem novih jela. U tome sam veoma uspješan upravo zahvaljujući neiscrpnoj energiji prema ovom poslu koja se zove ljubav.", kaže Žarko Vučinić, kuvar i nutricionista

 

Od kada se bavite kuvanjem?

Kuvanjem sam počeo da se bavim kada sam upisao srednju školu. Još kao dijete volio sam da virim u kuhinju moje majke i bake. Često sam ih gledao dok kuvaju i tako se vremenom stvorila ljubav prema ovom poslu.

 

Kako je tekla vaša edukacija na tom polju?

Upisao sam srednju školu i čim sam završio prvi razred krenuo sam sa volonterskim radom. U ovom poslu mi je puno u početku pomogao kuvar Nikola Camović koji me redovno uzimao sa sobom da radim i da me uči. Potom sam se i uz druge kuvare edukovao i usavršavao. Posebno ću istaći rad sa stranim kuvarima iz Francuske, Italije, Indije i jos puno drugih zemalja.


Po završetku srednjeg četvorogodisnjeg obrazovanja nastavio sam studije u Italiji.
Tamo sam imao priliku usavršiti italijansku kuhinju i dobiti sertifikat za ispunjavanje Evropskih standarda rada. U Italiji sam uz kuvanje ujedno učio i italijanski jezik, osposobljavao se da vodim sektror hrane i pića...

U Beogradu sam se edukovao za nutricionistu u Centru za prirodnjačke studije.

Posebno sam usavršavao vegetarijansku kuhinju kod kreativnog kuvara Tonija Radica.

 

Šta za vas predstavlja kuvanje: ljubav, posao, umjetnost ili sve ujedno?

Za mene, kuvanje je jedan vid umjetnosti. Svojim umjetničkim kreacijama konstantno obnavljam snagu za stvaranjem novih jela. U tome sam veoma uspješan upravo zahvaljujući neiscrpnoj energiji prema ovom poslu koja se zove ljubav.
Da nema ljubavi ne bih imao toliko uspjeha u ovom poslu. Ljubav je osnovni pokretač koji se stalno obnavlja zahvaljujući zadovoljnim gostima.

 

Koliko je kreativnost vazna u kuvanju?

Kreativnost je veoma važna. Ponekad se desi da nisam baš u standardnoj situaciji i onda dolazi do izražaja moja kreativnost. Zahvaljujući tome, ljudi najbolje vide da sam se zaista potrudio da za njih stvorim nešto posebno. To se lako da primjetiti i jednostavno gost će opet poželjeti da mu spremam hranu.

 

Jeste li nekada pokušali da smislite neki svoj recept?

Jesam, nije da sam samo pokušavao nego mi je to i polazilo za rukom. Upravo sam po tome i poznat. Nastojim da izadjem u susret svakom gostu i njegovim zeljama. To može biti kuvanje na raznim mjestima ili recimo piknik za dvoje zaljubljenih. Za tu priliku je sve spremljeno sa puno ljubavi, u mogucnosti u obliku srca ili kako klijent poželi.

 

S obzirom na to sto ste nutricionista imate li neki savjet vezan za pravilnu ishranu?

Koristi od zdravog načina života su ogromne.


Možete da:


- živite duže;
- izgledate i osjećate se mlađe;
- imate više energije, smanjite težinu;
- snizite nivo holesterola u krvi;- spriječite, pa čak i "preokrenete" srčana oboljenja;
- smanjite rizik od raka prostate, dojke i drugih tipova;
- sačuvate vid do poznih godina;- spriječite i liječite dijabetes;
- izbjegnete operaciju u mnogim slučajevima;
- u velikoj mjeri smanjite potrebu za ljekovima;
- održavate kosti jakim;
- izbjegnete impotenciju;
- izbjegnete šlog,
- spriječite pojavu kamena u bubregu;
- spriječite da vaša beba dobije dijabetes tipa I;
- olakšate zatvor;
- snizite krvni pritisak;
- izbjegnete Alchajmerovu bolest;- pobijedite artritis
- i još mnogo toga.


Ovo su samo neke koristi, i sve mogu biti vaše. Cijena? Jednostavno promijenite ishranu. Ne znam da je ikada bilo moguće tako lako ili uz tako malo napora ostvariti tako značajne korisne efekte.


Sada želim da sažmem lekcije koje sam naučio o hrani, zdravlju i bolestima u osam principa. Ovi principi bi trebalo da nas informišu o načinima na koji se bavimo naukom, na koji liječimo bolesne, na koji se hranimo, na koji razmišljamo o zdravlju i na koji sagledavamo svijet.


Princip broj 1


Ishrana predstavlja kombinovane aktivnosti bezbrojnih supstanci iz hrane. Cjelina je veza od zbira njenih djelova.


Princip broj 2


Vitaminski dodaci ne predstavljaju recept za dobro zdravlje.


Princip broj 3


Praktično ne postoje hranljive materije u namirnicama životinjskog porijekla koje nisu bolje obezbijeđene u biljnim namirnicama.


Princip broj 4


Geni sami po sebi ne određuju bolesti. Geni funkcionišu samo aktiviranjem, ili ekspresijom, a ishrana igra ključnu ulogu u pri određivanju koji će se geni, dobri i losi, aktivirati.


Princip broj 5


Ishrana može značajno da kontroliše štetne efekte škodljivih hemikalija.

Princip broj 6


Ista ishrana koja sprečava bolest u ranim fazama (prije dijagnoze) može takođe da zaustavi ili preokrene bolest u njenim kasnijim fazama (nakon dijagnoze).


Princip broj 7


Ishrana koja je zaista korisna pri liječenju jedne bolesti poboljšaće zdravlje i u drugim slučajevima.


Princip broj 8


Dobra ishrana dovodi do zdravlja u svim oblastima vašeg postojanja. Svi djelovi su medjusobno povezani.

 

Da li se trudite da se pravilno hranite?

Zahvaljujem na jako lijepo postavljenom pitanju. Naveo bih činjenicu da je u današnje vrijeme oko 90 procenata povrća i voća prskano. Ono je jako privlačno za naše oči, medjutim njegova biološka i hemijska svojstva su značajno izmjenjena samim činom prskanja. I ono više nije onaj izvorni proizvod na koji smo navikli kao djeca, proizvod sa sela.

Njegova hranljiva svojstva su značajno umanjena. Medjutim ona jesu jos uvijek za ishranu s tim što ih treba duže kuvati ili peći. Šta će se desiti u budućnosti - ne bih bio baš veliki optimista jer svaki dan je sve gore i gore.

Savjetovao bih ljude da čuvaju svoja izvorna sjemena koja nisu prskana jer njihovom upotrebom proizvod koji budemo brali neće morati da se prska. Jednom sačuvano sjeme sa prskanog ploda uvijek će morati da se prska.

Posle svega ovoga lično za sebe mogu reći da nastojim da se što pravilnije i što sigurnije hranim. Koliko u tome uspijevam ja kao i vi i čitatelji to je već pitanje...


Pravilo je da nije zlato sve što sija, tako važi i za hranu. Inače, nastojim kombinovati što više povrća i žitarice, voće i orašaste plodove.
Pijem što više tečnosti, a osnovni napitak mi je voda. Volim popiti domaći sok, recimo od nara ili drenjina koji su puno zdraviji za nas organizam od ovih industrijskih koji imaju sodu, boju itd...

Tako da je u današnje vrijeme jako teško izbalansirati sve da bude skroz zdravo. Do mene i do vas je da nastojimo u tome koliko je u našim mogućnostima da se što pravilnije hranimo.

 

Možete li podjeliti sa nama neki recept?

 

Naravno, biće mi zadovoljstvo. Za ovu priliku bih vam preporučio pire od bundeve, jednostavno se priprema i veoma je zdrav i ukusan.

Recept:

Pire od bundeve


U šerpu staviti očišćen i na kocke isjeckan jedan komad bundeve1/4,  dodati dvije šargarepe, dvije glavice luka, tri srednja krompira i dva mala čena bijelog luka.

Sve naliti vodom, malo posoliti i ostaviti da se skuva. Kada je kuvano ocijediti svu vodu, ostaviti je sa strane. Dodati pola decilitra maslinovog ulja i izmiksati štapnim blenderom. Na ovaj način ćete dobiti pire od bundeve.


Sa ostatkom vode možete spremiti supu sa tjesteninom.


No ako želite, možete pire razrijediti i spremiti prirodnu kašu za vaše dijete.


Na ovaj način možete isto postupiti i sa tikvicama ili karfiolom.


Prijatno!

Za kontakt možete se obratiti na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Share

 

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 58 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN