MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

Obuka za limfnu drenažu u Nikšiću 19. i 20. oktobra: LIMFNA DRENAŽA - 16 sati edukacije, 2 DANA, SUBOTA I NEDELJA , OD 10h do 18h - 230 e       Obuka obuhvata teorijski i praktični dio, skriptu, materijal za dalje učenje, i Hipnoterapija sa Danielom Lukić u Podgorici od 7. do 10.novembra: Daniela Lukić iz Beograda će raditi individualne hipnoterapeutske tretmane od 7. do 10. novembra u Podgorici   AKO ŽELITE DA SE OSOBODITE STRAHOVA, NERVOZE, TREME, NESANICE, EMOCIONALNIH PROBLEMA i sličnih smetnji, onda Obuka za tri vrste masaže u Baru i Nikšiću: Obuke za masaže:   HIT MASAŽA MADEROTERAPIJA - ANTICELULIT MASAŽA OKLAGIJAMA U Nikšiću i Baru 19. i 20. oktobra i 26. i 27. oktobra 16 sati edukacije, dva dana, subota i nedelja, set Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 3. do 6. novembra : Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 3. do 6. novembra  Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Hipnoterapija sa Danielom Lukić u Bijeljini od 15. do 17. oktobra: Daniela Lukić iz Beograda će raditi individualne hipnoterapeutske tretmane od 15. do 17. oktobra u Bijeljini   AKO ŽELITE DA SE OSOBODITE STRAHOVA, NERVOZE, TREME, NESANICE, EMOCIONALNIH PROBLEMA i sličnih smetnji, onda Obuka za Reiki metodu u Nikšiću 12. i 13. oktobra:     OBUKA za REIKI metodu Edukator: Vesna Vukcevic, Reiki Gendai Reiki Ho Majstor i Učitelj , Munai Ki terapeut, praktičar metode Kvantna harmonizacija, 10-ak godina praktičar energetskih tehnika, sa velikim iskustvom, promoter energetskih Besplatno predavanje - Zašto vam se želje ne ispunjavaju - u Podgorici 12. oktobra: Besplatno predavanje na temu "Zašto vam se želje (ne) ispunjavaju" u Podgorici 12. oktobra 2019.   Predavanje ce održati Brankica Kovačević iz Beograda, diplomirani ekonomista, diplomirani psiholog, master psiholog-psihoterapeut, autorka bestselera Besplatno predavanje o metodi Access Bars u Podgorici 24. septembra: Besplatno predavanje o metodi Access Bars u Yoga studiu u Podgorici u utorak 24. septembra od 20.30h      ACCESS BARS™ Sjećate li se kada ste zadnji put bili potpuno opušteni i pritom paženi Access Bars® obuka 28. septembra u Podgorici : Access Bars®  obuka u Podgorici 28. septembra    ACCESS BARS™ Sjećate li se kada ste zadnji put bili potpuno opušteni i pritom paženi i maženi? Ili je prošlo već previše vremena otkada ste Jelena Vuletić: Probudi liderku u sebi: "„Ja, liderka" predstavlja prvi koučing program u Crnoj Gori koji je posvećen razvoju liderstva kod žena." , objašnjava Jelena Vuletić, Izvršna direktorka za rizike Hipotekarne banke i osnivač kompanije "Balance to

Himalajska joga - Tajna mladosti

"Moja želja da širim znanje o himalajskoj jogi bila je samo prirodan slijed onoga čime se već bavim i čemu sam posvetila zadnje 23 godine svog života, a to je prenošenje drevnih znanja joge prilagođena modernom čovjeku", kaže Snježana Nišević, instruktorka himalajske joge i voditeljka radionice "Tajna mladosti" u Zagrebu

 

 

Upoznajte nas sa himalajskim vježbama ili himalajskom jogom. Po čemu su ove vježbe specifične?


Ovo je jedinstveni sustav vježbi u svijetu gdje je uključen svaki dio tijela zajedno sa svim organima, mišićima, zglobovima... i povezan sa specifičnim disanjem, položajem i mentalnim fokusom (koncentracijom).
Ovaj sustav vježbi pomlađuje i produljuje životni vijek te pomaže u prevenciji i liječenju mnogih opasnih bolesti kojima danas još uvijek nema lijeka. Ove vježbe su u konačnici ključ za ulazak u direktno iskustvo viših stanja svijesti jer se radi o mnogostrukim, suptilnim i uglavnom nepoznatim tehnikama.

 

Vježbe donose opipljive dobrobiti u vrlo kratkom roku jer djeluju na suptilno tijelo odnosno drugi nivo ili pranamaya koshu (omotač ili tijelo) te aktiviraju i usklađuju energetske centre koji su povezani sa endokrinim sustavom koji upravlja hormonima. Usklađivanje energetskih centara se postiže primjenom 48 specifičnih vježbi himalajske joge uz kontrolu disanja. Ovom terapijom za obrtanje procesa starenja tijelo samo stimulira izlučivanje vlastitih hormona oživljavanjem energetskih točki i energetskih kanala u tijelu te ubrzavanjem broja okretaja energetskih centara koji se usporavaju sa starenjem.

Samo neke od dobrobiti ovih vježbi su: osjećaj dobrostanja i pomlađivanje, gubitak težine, porast energije i seksualne moći, rast kose, promjena sijede kose u prirodnu boju, gubitak staračkih mrlja i drugih znakova starenja...


Gotovo svaka vježba uključuje zadržavanje daha te stiskanje određenog dijela tijela prilikom vježbanja i disanja kako bi se energija zadržala u tom dijelu tijela s određenim ciljem. Vježbe imaju za cilj jačanje uma, snage volje, pamćenja, intelekta; bolji vid, sluh, pomlađivanje obraza; jačanje vrata, lopatica, pojedinih dijelova ruku; razvijanje prsnog koša, osnaživanje srca i pluća, abdomena, leđa, poboljšavanje probave te jačanje pojedinih dijelova nogu. Ukoliko netko želi posebnu pažnju usmjeriti više prema određenom dijelu tijela može intenzivnije prakticirati samo tu vježbu.
Usmjeravanjem pažnje, daha i energije u pojedine dijelove tijela čistimo tijelo od toksina i punimo ga energijom.Također čistimo tisuće energetskih kanala, nadija, koji obavijaju naš organizam. Kako uklanjamo blokade u nadijima, energija počinje nesmetano teći te dolazi do balansiranja energetskih centara ili čakri. Na fizičkoj razini, sve to djeluje pozitivno na endokrini sustav koji je povezan s izlučivanjem hormona i procesom pomlađivanja.


Himalajske vježbe osnažuju i umiruju naš um. Posljedica toga je dobro fizičko i mentalno zdravlje no potrebno je redovito vježbati. Jednom kad polaznici savladaju vježbe, trebali bi ih izvoditi svakodnevno. Već nakon prvog dana radionice, zaista se osjećamo snažnim i vitalnima i spoznajemo koliko ove vježbe dobro utječu na nas. To nije ništa neobično jer one postoje tisućama godina, a drevni mudraci su dokazali njihovo djelovanje.


Ovim tehnikama možemo tijelo držati vitalnim do otprilike stotinu godina starosti, a za održavanje vitalnosti i nakon stote godine, drevni jogiji s Himalaje odgađali su smrt i obnavljali se kroz kaya kalpu, specijalnu jogijsku metodu korištenja biljnih pripravaka kojom bi potpuno transformirali fizičko tijelo baš kao što zmije promijene kožu. Kaya kalpa je takva jedinstvena terapija koja dovodi do potpunog pomlađivanja tijela na razini stanica i tkiva te donosi dugovječnost i snagu memorije, intelekta, senzornih i motornih organa.

 

Kako je došlo do toga da podučavate druge ovim vježbama?

 

Tisućama godina, tajne joge su se prenosile od gurua (učitelja) do sposobnih učenika usmenim putem ili prijenosom energije. Ta drevna tradicija prenošenja tajnih praksi znanja zove se Guru Shishya parampara i himalajska joga spada u takvu tajnu praksu.

Davne 1956. godine, Yogi Brahmacharja je ovo znanje učinio dostupnim običnim ljudima po uputama svog učitelja Maharshi Kartikeye koji je u 335.godini napustio svoje potpuno mlado fizičko tijelo.

 


Yogi Brahmacharja je u 70. godini života izgledao kao da ima 30 - kosa mu je u starosti bila potpuno crna, a tijelo savršeno zdravo, vitalno i gipko kao u mladića. Prvi Brahmacharjin učenik bio je tadašnji premijer Jawaharlal Nehru i njegova kćerka Indira Ghandi, a ovo znanje se dalje širilo preko obitelji Ghandi na škole i institucije širom Indije.

Tako sam i ja primila znanje o himalajskoj jogi od Indijskih učitelja, Njegove Svetosti Sri Sri Ravi Shankara (međunarodno priznatog humaniste, mirotvorca i osnivača neprofitne, obrazovne i humanitarne nevladine organizacije Umijeća življenja koja putem raznih socijalnih projekata i antistresnih programa djeluje u više od 160 zemalja svijeta ) te Arye Avanisha koji nosi i magisterij znanosti joge i meditacije, a nekoliko je godina stalno boravio u Hrvatskoj, dijeleći svoje bogato znanje sa svima koji su bili spremni slušati i vježbati.

Arya je znanje o himalajskoj jogi primio u Indiji na Morarji Desai Nacionalnom Institutu joge, gdje je i diplomirao jogu (AYUSH odjel, Ministarstvo zdravstva i obitelji) te Jain Vishiva Bharti Institutu (priznatog kao sveucilište), u Ladnunu u pokrajini Rajasthan gdje je i magistrirao na području znanosti yoge i meditacije i organizirao brojne joga kampove za sve uzraste za sveopće zdravlje te specificne bolesti kao što su somatske bolesti (debljina, dijabetes, artritis, konstipacija, hipertenzija, spondeloza, bol u ledjima..) te psihosomatske bolesti (ankcioznost, stres, depresija, insomnia...)
Zato smo bili izuzetno sretni što je Arya proveo nekoliko godina u Hrvatskoj i prenosio nam svoja znanja, uključujući i znanje o himalajskoj yogi.


Moja želja da širim znanje o himalajskoj jogi bila je samo prirodan slijed onoga čime se već bavim i čemu sam posvetila zadnje 23 godine svog života, a to je prenošenje drevnih znanja joge prilagođena modernom čovjeku.

 

Koliko su vježbe zahtjevne za izvodjenje? Da li moramo biti u dobroj formi da bismo ih počeli praktikovati?

 

Vježbe su toliko snažne, toliko duboke, a u isto vrijeme toliko jednostavne da ih i djeca i stari, zdravi i bolesni mogu prakticirati i uživati u njihovim dobrobitima. Namijenjene su svima, kako potpunim početnicima u vježbanju tako i vrlo iskusnim praktikantima koji su u sjajnoj formi.
Polaznici tečaja različitih su dobnih skupina, ali većinom su to ljudi srednjih godina u relativno dobrom psihičkom i fizičkom stanju koji žele zadržati vitalnost i povećati razinu životne energije jer ove vježbe jesu same po sebi dovoljne za prevenciju i izlječenje od bolesti, te za jačanje snage i vitalnosti različitih organa i sistema u tijelu!

 

Možete li podijeliti sa nama neku vježbu/e?

 

VJEŽBA KOJA POMLAĐUJE LICE I OBRAZE

 

Stanite uspravno, spojenih stopala. Spojite vrhove prstiju i začepite nosnice palčevima. Oči su otvorene, usne skupite u obliku kljuna vrane. Usišite zrak kroz usta vrlo zvučno i napuhnite obraze. Zatvorite oči i s bradom na prsima zadržite dah. Glavu vratite u normalan položaj, otvorite oči te vrlo polako izdahnite kroz nos. Početnici vježbu ponavljaju pet puta.

 

 

 

 

 

 

 

 

VJEŽBA ZA OSNAŽIVANJE SRCA I PLUĆA


Stanite uspravno, spojenih stopala. ruke su uz tijelo, dlanovi okrenuti prema tijelu, prsti spojeni. Ruke zabacite unatrag i pokretom napravite polukrug. Krenite unatrag što više, udišući kroz nos, i ostanite u tom položaju što dulje možete. izdišite polako dok se vraćate u početnu poziciju. Za početak izvodite ovu vježbu pet puta. Vježba pomaže kod mnogih plućnih bolesti. prsni se koš širi i jača. Srčani bolesnici uživat će u dobrobitima ove vježbe ako je izvode pet minuta svako jutro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VJEŽBA ZA JAČANJE UMA I SNAGE VOLJE


Stanite spojenih stopala, uspravna tijela i zatvorenih usta; nagnite glavu što više unatrag i širom otvorite oči. U tom položaju, usmjeravajući pozornost na vrh glave udišite i izdišite snažno i brzo kroz nos (poput mijeha). Za početak je dovoljno 25 puta i onda se opustite.

 

 

 

 

 

 

 

 

VJEŽBA ZA JAČANJE TRBUHA


Stanite uspravno spojenih stopala. Sagnite se naprijed pod kutom od 60 ili 90 stupnjeva i stavite ruke na kukove tako da je palac usmjeren prema naprijed, a ostali prsti unatrag.
Udahnite i izdahnite snažno kroz nos (poput mijeha) šireći i kontrahirajući abdomen pri tome. Početnici rade ovu vježbu 25 puta.

 

 

 

U Hrvatskoj redovno održavate radionice pod nazivom "Tajna mladosti".

Da li vas možemo očekivati i u Crnoj Gori sa istim ciljem?


Svatko na svijetu želi zračiti mladalačkom energijom i radošću, zadržati seksualnu snagu i moć iz mladih dana i ostati mlad ne samo fizički već i u srcu! Sigurna sam da žene i muškarci u Crnoj Gori nisu izuzetak i da žele naučiti kako održati savršeno zdravlje i kako zaustaviti proces starenja bez skupih lijekova, krema i bolnih operacija, uz opuštenu praksu u privatnosti svog doma. Bit će mi velika radost i zadovoljstvo podučavati himalajsku jogu u vašoj prekrasnoj zemlji!

Intervju: Maja Pejović

Ukoliko pokažete interesovanje za himalajskim vježbama/jogom, organizovaćemo Snježanino gostovanje u Podgorici i radionicu "Tajna mladosti"

Share

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 85 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN