MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

Ženomrzac - vješti manipulator - kako ga prepoznati: Pre nego što pružimo detaljan opis muškaraca koji mrze žene i ponašanja kojima pribegava kako bi stekao potpunu kontrolu nad svojom partnerkom, smatramo da je važno da se osvrnemo i Kurs Transcendentalne meditacije u Beogradu od 23. do 27. jula: Kurs Transcendentalne meditacije u Beogradu od 23. do 27. jula   "Dobrobiti koje donosi primena ove tehnike počinju da se pojavljuju momentalno, od prve meditacije. Nije potrebno da čekamo da prođu nedelje, Obuke za anti-age metode u Podgorici: Obuke za najpopularnije i najdjelotvornije tehnike podmladjivanja, Hijaluron pen, Dermapen i BB Glow, održaće se u Podgorici 4. i 5. jula. Informacije na 067 535 705 ili Viber 067 385 Biorezonantna dijagnostika u Banja Luci : Biorezonantna dijagnostika i terapija u Banja Luci od 16. do 20. juna Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine. Informacije na  00382 67 535 705 ili na Viber 00382 67 385 157       Primenom Biorezonantna dijagnostika u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Kraljevu od 16. do 18. 2020. i u Vrnjackoj Banji 18. do 20. avgusta   Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi Kurs depilacije i kurs za manikir i pedikir u Baru i Podgorici:     Kurs u Baru 23. i 24. maja  Kurs u Podgorici 30. i 31. maja     KURS DEPILACIJE   Na kursu radimo sledeće:  - odnos sa klijentima  - higijena  - priprema prema tipu kože  - upoznavanje sa priborom i materijalom za Biorezonantna dijagnostika u Zrenjaninu od 7. do 9. juna: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Zrenjaninu od 7. do 9. juna Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Kurs za Kozmetičare - Kozmetički tretmani lica u Baru 8. i 15. maja:   Trodnevni Kurs za Kozmetičare - Kozmetički tretmani lica u Baru 8., 9. i 10. maja i 15., 16. i 17.maja     Polaznici obuke su osobe koje započinju poslovnu karijeru kozmetičara iz oblasti kozmetike Obuka za Dipping powder tehniku i Japanski manikir u Podgorici: U Podgorici će po prvi put biti održani kursevi za inovativne, ali sve više popularne tehnike, Dipping Nugenesis powder tehniku, kao i kurs za Japanski manikir. O tome razgovaramo sa Kreiraj život kakav želiš uz POY metodu: "Points of you (POY) je metodologija koja revolucionarno mijenja svijet koučinga, ljudskih resursa, ličnog i profesionalnog razvoja, sa ciljem da se unaprijedi kreativnost, produktivnost i zadovoljstvo ljudi i timova", objašnjava

Joga kao izbor

  


Joga je njihov izbor. Svetlana Vujačić iz Podgorice i Dafina Perović iz Budve odlučile su da se u potpunosti posvete jogi priključivši se međunarodno priznatoj akademuji za instruktore joge – Joga Savez Srbije, pod vođstvom majstora joge, prof.dr. Predraga Nikića. Prošle godine su ostvarile svoj cilj i postale sertifikovani instruktori joge, a zatim i započele samostalni rad u Podgorici i Budvi sa željom da stečeno znanje podijele sa svojim sugrađanima.

 

Dafina Perović, Budva 

Moje interesovanje za bavljenje instruktorskim radom u oblasti hatha joge dogodilo se u trenutku kada sam tragala za zanimanjem kojim bih se bavila, prvenstveno, iz ljubavi. Od malena sam se profesionalno bavila baletom, i tada vrlo predano i s puno ljubavi savladavala izazove u toj profesiji. Kada sam prestala da igram, mijenjala sam poslove u raznim profesijama... i nijesam se pronašla ni u jednoj. I kako to obično biva, uvijek sam krivila druge za moja nezadovoljstva i neuspjehe. A najčešće je zapravo zagonetka u nama samima, kao i ključ za njeno rješenje. O jogi sam jako malo znala, ali kako sam dublje ulazila u materiju i sve ono što joga jeste, znala sam da je pravi izbor. Bavljenjem jogom proničemo u dubinu sopstvenog bića i otkrivamo blagodeti unutrašnjih potencijala. Otkrila sam ljubav u sebi. Naučila sam da nikoga od nas ne određuje profesija kojom se bavimo, status u društvu ili materijalno bogatstvo, dovoljno je da smo biće, tako divno i savršeno koje iskriči ljubavlju, dobrotom i mudrošću. Tada njegujemo radost u svakodnevici, radujemo se svakom novom izazovu i volimo bezuslovno. Novi stil joge Art Joga Similiris je nastao kao potreba spajanja senzibiliteta joge i umjetnosti pokreta. Uključuje elemente baleta i savremenog plesa zadržavajući osnovna načela u izvođenju joga položaja. Kao sertifikovani instruktor ovog stila joge, moći ću našim sugrađanima da prenesem i taj veličanstveni doživljaj.

"Joga je put , ali i putovanje. Joga je ispunjenje u putovanju dok traje. Joga je sjaj vatre u vodi. Joga je putovanje u dostizanju oslobođenja." (dr Predrag Nikić)

Joga znači "jedinstvo" ili "sjedinjenje". To je svojevrsna disciplina samorazvoja, kojom se pojedinac upoznaje, sa svojim, do tada skrivenim potencijalima. Joga je proces samoupoznavanja svoje ljepote posebnosti. Joga traga za jedinstvom na različitim nivoima-teži da sjedini polarnosti. Možemo reći, da kao takva, podstiče pojedinca da razvija tjelesne, umne i emocionalne potencijale. Joga je vrlo pragmatična disciplina i ne treba da se vezuje za prostor, već treba integrisano djelovati u svakom trenutku. Možemo je sagledati kao rekreativni metod, kao terapeutski metod i kao način života. Pomaže pojedincu da prepozna svoje potencijale. Emocionalne potencijale, koje ćemo moći aktivno da primjenjivati u partnerskim i porodičnim odnosima. Prepoznajući umne potencijale, primijenićemo ih na studijama ako smo studenti ili u profesiji kojom se bavimo. Kada prepoznamo šta sve možemo tjelesnim vježbama, pomoći ćemo tjelesnom zdravlju. Da bi smo realizovali potencijale potrebno je da razvijemo sposobnosti. I u tome nam joga pomaže. Tada postajemo aktivni učesnik u svom životu a ne samo pasivni posmatrač. Stičemo sposobnost da sa lakoćom pronalazimo rješenja za svakodnevne izazove koje imamo u životu. Sposobnost da postanemo svjesni sebe, svojih emocija kao i okruženja. Uči nas da djelujemo s punom pažnjom u datom trenutku, a to znači, živjeti SADA i OVDJE.

Polazna tačka u jogi su energetski centri. Do jedinstva svih aspekata ličnosti dolazimo kada, praktikujući metode Hatha joge , pročistimo energetske kanale, povežemo sve energetske centre i uspostavimo pravilnu pulsaciju. Energetsko tijelo je osnova, a fizičko tijelo je proizvod te osnove. Svaki energetski centar povezan je sa određenim psihološkim funkcijama , sa po jednom žlijezdom sa unutrašnjim lučenjem, nervnim spletovima i čitavim grupama organa u tijelu.

"Kada su u nama prisutni radost, vera i osećaj blagosti, mi smo i sebi i drugima neiscrpan izvor energije." (dr Predrag Nikić)

Tijelo je kvalitet osnovne strukture ličnosti i po svojoj prirodi je savršeno. Kada stalno unosimo sadržaje kao što su hrana, cigarete, alkohol ili smo pod stresom, narušavamo prirodni sklad koje tijelo ima. Zato pronalazimo načine kako bi smo uspostavili ravnotežu. Za Hatha jogu možemo reći da je psihosomatska disciplina. Ona predstavlja skup tehnika koje imaju dejstvo na savitljivost kičmenog stuba, na unutrašnje organe, žlijezde, krvne sudove. Praktikant dobije tijelo koje postaje odgovarajući instrument za skladno funkcionisanje mentalne aktivnosti. Joga potvrđuje da je lako sačuvati dobro zdravlje. Praktikovanje joga položaja (asana) održava zdravstvenu ravnotežu; pomaže neutralisanju problema prouzrokovanih napetošću i stresom; relaksira od fizičke i umne napetosti; utiče na normalizaciju tjelesne težine;poboljšava cirkulaciju, pravilno držanje tijela, elastičnost mišića; sprečava nastajanje masnih naslaga i celulita;podstiče lični i profesionalni razvoj, jača koncentraciju i samokontrolu. Disanje se koristi kao poznata tehnika za smirivanje tenzije, oslobađanje od stresa, opuštanje. Relakscija ili energetsko obnavljanje, je način da se postigne potpuno fizičko, emocionalno i mentalno opuštanje. Zamjenjuje četri sata kvalitetnog sna.

"Naše telo je jedino koje imamo. Ono je hram u kojem živi Suština. Ono je savršeno, usklađeno, uravnoteženo, lepo i u punom zdravlju." (dr Predrag Nikić)

Um je kvalitet strukture ličnosti koji daje pečat našem cjelokupnom životu. Zdravlje, sposobnost seksualnog predavanja, kreativnost, poslovno ostvarenje, njihova usaglašenost, kao i cjelokupan doživljaj stvarnosti, duboko su uslovljeni stanjem uma. Joga može da se sagleda i kao koncept inteligencije, govori o određenim sposobnostima koje se bude u pojedincu. Širimo opažajno polje, poboljšavamo komunikaciju, odnose u porodici i u okruženju, budi se mudrost. Postajemo svjesni sebe i okruženja. Vrlo je važno da njegujemo pozitivne i konstruktivne misli, da izgovaramo podsticajne riječi, koje će nas hrabriti.

Ljubav je kvalitet osnovne strukrure ličnosti, što znači da je ljubav naše najprirodnije stanje. Osvješćenjem plemenitih osjećanja pročišćavamo energetske kanale, vraćajući život centrima osjećajnosti. Što je više dajemo - više je dobijamo. Ne postoje pozitivne i negativne emocije, samo one prijatne i manje prijatne. Svaka emocija je normalna (strah, tuga) i treba ih prihvatiti. Unosimo radost u svakodnevni život, bojimo život vedrim bojama. Mi biramo da li želimo da budemo srećni ili nesrećni. Njegovanjem plemenitih ideja, ljubavlju i dobrotom, razvijamo duhovnost, mudrost i svjesnost. Mi svi imamo to u sebi, samo treba da probudimo a potom i primijenimo u svakodnevnom životu. Kada počnemo sebe da mijenjamo, sve oko nas se mijenja. Naša realnost biva protkana radošću i sa lakoćom izlazimo u susret svim izazovima.
"Najbolji način da transformišemo scenario neželjene budućnosti je da dobrotom kreiramo ono što želimo." (dr Predrag Nikić)

 

Svetlana Vujačić, Podgorica

 

" U životu je važna akcija, pokret, tok. Sve što se događa, događa se sa razlogom. Kažu da i najgore situacije izvuku ono najbolje iz čovjeka. I tako, sve je u nama.

Kao zdravstveni radnik radila sam 8 godina. Taj posao sam voljela jer mi je omogućavao da pomažem drugim ljudima. A onda je došao trenutak u životu kad sam bila potrebna sebi. Da, pružiti ruku samom sebi često je najteži, ali i najpotrebniji postupak u životima svih nas. Jer kada pronađemo sebe, kada se upoznamo sa svojim unutrašnjim bićem, kada zavolimo svoje mane, a otkrijemo vrline, naša otvorenost prema životu i drugim ljudima čini se beskonačnom. 

 

Moj prvi susret sa jogom je kao ljubav na prvi pogled, a želja za sticanjem znanja iz ove oblasti je samo rasla i rasla. Tako sam od početnika, amatera, postala student Međunarodno priznate akademije za instruktora joge - Joga Savez Srbije, pod vođstvom majstora joge prof.dr. Predraga Nikića. Postala sam prvi sertifikovani instruktor joge u Crnoj Gori. Odmah sam počela sa radom u svom Yoga clubu, gdje sa polaznicima praktikujem hata jogu

Hata joga kroz elegantnu kombinaciju asana (položaja tijela), tehnika disanja, relaksacije i meditacije, čarobno budi naša čula, isteže mišiće dajući im gipkost, a tijelu elastičnost i fleksibilnost. Pokretljivost tijela svakog časa pomjera granice i u kombinaciji sa inspirativnim mantrama povećava samopouzdanje kod polaznika i vraća im osmijeh na lice. A dan bez osmijeha, kažu mudraci, izgubljen je dan.

Želim da naglasim da joga kao holistički sistem, daje cjelovitost našem biću, kroz spoj fizičke i duhovne komponente. Ako želite duhovni napredak, da povratite pozitivnu energiju i vjerujete u sebe, prihvatite bolji pogled na svijet, morate voditi brigu i o svom tijelu, jer vam ono pripada dok god ste živi."

 

Share

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 42 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN