MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

Obuka za tri vrste masaže u Baru i Nikšiću: Obuke za masaže:   HIT MASAŽA MADEROTERAPIJA - ANTICELULIT MASAŽA OKLAGIJAMA U Nikšiću i Baru 19. i 20. oktobra i 26. i 27. oktobra 16 sati edukacije, dva dana, subota i nedelja, set Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 3. do 6. novembra 2019. : Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 3. do 6. novembra  Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Hipnoterapija sa Danielom Lukić u Bijeljini od 15. do 17. oktobra: Daniela Lukić iz Beograda će raditi individualne hipnoterapeutske tretmane od 15. do 17. oktobra u Bijeljini   AKO ŽELITE DA SE OSOBODITE STRAHOVA, NERVOZE, TREME, NESANICE, EMOCIONALNIH PROBLEMA i sličnih smetnji, onda Obuka za Reiki metodu u Nikšiću 12. i 13. oktobra:     OBUKA za REIKI metodu Edukator: Vesna Vukcevic, Reiki Gendai Reiki Ho Majstor i Učitelj , Munai Ki terapeut, praktičar metode Kvantna harmonizacija, 10-ak godina praktičar energetskih tehnika, sa velikim iskustvom, promoter energetskih Besplatno predavanje - Zašto vam se želje ne ispunjavaju - u Podgorici 12. oktobra: Besplatno predavanje na temu "Zašto vam se želje (ne) ispunjavaju" u Podgorici 12. oktobra 2019.   Predavanje ce održati Brankica Kovačević iz Beograda, diplomirani ekonomista, diplomirani psiholog, master psiholog-psihoterapeut, autorka bestselera Besplatno predavanje o metodi Access Bars u Podgorici 24. septembra: Besplatno predavanje o metodi Access Bars u Yoga studiu u Podgorici u utorak 24. septembra od 20.30h      ACCESS BARS™ Sjećate li se kada ste zadnji put bili potpuno opušteni i pritom paženi Access Bars® obuka 28. septembra u Podgorici : Access Bars®  obuka u Podgorici 28. septembra    ACCESS BARS™ Sjećate li se kada ste zadnji put bili potpuno opušteni i pritom paženi i maženi? Ili je prošlo već previše vremena otkada ste Jelena Vuletić: Probudi liderku u sebi: "„Ja, liderka" predstavlja prvi koučing program u Crnoj Gori koji je posvećen razvoju liderstva kod žena." , objašnjava Jelena Vuletić, Izvršna direktorka za rizike Hipotekarne banke i osnivač kompanije "Balance to Grupne seanse hipnoze za odvikavanje od pušenja u Podgorici od 14. do 16. septembra: Ovo je problem koji se veoma uspešno rešava hipnozom. Kao i svaka zavisnost i navika, i ova se rešava tamo gde je i nastala, a to je u podsvesnom umu. Besplatno predavanje - Digitalne vještine i benefiti učenja programiranja u školskom uzrastu- : Predavanje na temu "Digitalne vještine i benefiti učenja programiranja u školskom uzrastu" održaće se u M:tel digitalnoj fabrici, 9.septembra u 19 časova, u saradnji sa kompanijom DigitalBee.   Domaćin susreta će biti

Space clearing - energetsko čišćenje prostora

Space Clearing nije dio klasičnog Feng Shuija, ali se ova praksa može pronaći u korijenima raznih kultura. U nekim starim tradicijama, izvodile su se posebne ceremonije za zemljište kao i za kuću, koje su trajale i po nekoliko časova. Tokom tih rituala, postojeća energija se pročišćavala odnosno posvećivala tako da pogoduje budućim korisnicima zemljišta i-ili kuće.

 

Za šta se sve koristi Space Clearing:

Kada želimo da unesemo promjene u način života, zato što smo nezadovoljni tekućom situacijom.

Kada želimo da pronađemo bolje mjesto za život.

Prije useljenja u novi prostor (želimo da pročistimo energiju prethodnih korisnika).

Kada želimo da poboljšamo porodične odnose i međusobno slaganje sa partnerom, djecom i sl.

Kada želimo da poboljšamo svoje zdravlje i vitalnost.

Nakon (ili u toku) bolovanja, u svrhu podsticanja procesa iscjeljenja.

Kada želimo da posvetimo prostor u nove kvalitete (želimo novi pravac u životu).

 

Space Clearing: o pročišćenju energije

Space Clearing podrazumijeva skup različitih metoda za pročišćenje energije u prostoru. Radi se o postupcima koji se mogu pronaći u skoro svakoj kulturi, a koji omogućavaju onome ko ih primjenjuje da pročisti i promijeni atmosferu u prostoru, tako što će prostor osloboditi stare i stagnantne energije i zamijeniti je novom, svježom i živahnom.

Indikacije za primjenu Space Clearinga jesu prije svega dešavanja u prostoru; ukoliko se već duže vrijeme stvari ne odvijaju  kako treba, ako dominira osećaj stagnacije i sputanosti, očigledno je da je kucnuo čas da se energija u prostoru osvježi, promijeni i ispuni novim kvalitetima. Takođe, prije useljenja u nov prostor, potrebno je osloboditi prostor energije prethodnih korisnika, kako bi se novim ukućanima pružila istinska šansa za novi početak.

 

 

Kada je potreban Space Clearing?

Poprišta nasilnih smrti i mjesta na kojima su se odvijale bitke i sahranjivani ljudi, dugo vremena mogu da zadrže specifičnu energiju. Nekada se dešava da se već približavanjem nekoj lokaciji može osjetiti energija koja na njoj dominira. Tako na primjer, stanari jedne dvospratnice u širem centru jednog velikog grada, primjetili su porast problema nakon useljenja na spornu lokaciju. Žestoke svađe, porodično nasilje, maloljetnička delikvencija, alkoholizam, sve se moglo naći baš na tom jednom mjestu, u zgradi koja je nikla baš iznad turskog groblja!

Nekada nije moguće pročistiti samu lokaciju zato što se radi o veoma zahtjevnom postupku, ali je čak i tada moguće da svako odradi Space Clearing u svom prostoru, za sebe i svoju porodicu. Sve što se događa u jednom prostoru, biva „zapisano" unutar tog prostora, u zidovima, namještaju, materijalima i raznim predmetima. Teške situacije, višegodišnje nezadovoljstvo i depresija, patnja usled razvoda, bolesti, gubitka posla ili novca...sve to ostavlja traga na prostoru, odakle utiče na buduće korisnike. Jednom kada se akumulira, ova energija može da utiče na dugoročnim osnovama, potvrđujući maksimu da se „istorija neprekidno ponavlja".

Upravo zato, pročišćenje energije prostora savjetuje se prije useljenja u novi prostor, bilo da se radi o životnom ili poslovnom prostoru. Uspostavljanje zdravog toka energije je veoma važno za zdravlje, slaganje, sreću i uspješnost korisnika određenog prostora. Posebno je važno odraditi dobar Space Clearing za spavaću sobu, zato što u toj prostoriji provedemo dosta vremena, kao i zato što smo u periodima odmora najprijemčiviji.

 

Velike životne promjene poput razvoda, raskida, otkaza na prethodnom poslu ili promjene karijere - sve su to situacije koje predstavljaju završavanje jednog perioda i najavljuju početak jednog potpuno drugačijeg načina življenja. Bez obzira na to da li smo mi toga svjesni, posle svakog kraja slijedi period žaljenja, kada se suočavamo sa različitim osjećanjima koja prate gubitak, poput nevjerice, ljutnje, okrivljavanja sebe ili drugih, bola, tuge...

Mnogi ne znaju da prepoznaju kada treba završiti sa žaljenjem, i to je nezgodan momenat, zato što je proces žaljenja zapravo dio završavanja, procesa koji ne treba niti produžavati, ali ni skraćivati. U svakom slučaju, moguće je osjetiti vrijeme kada treba da se pokrenemo i krenemo naprijed; nekada to dolazi iznutra, kada osjetimo da nam je dosta prethodnog stanja, dok nekada to nagovijesti promjena spoljašnjih okolnosti. Upravo tada, nastupa vrijeme za Space Clearing...

Verbalni i fizički obračuni u domu, fizičko nasilje, prevare, provale u stan, pljačke i slično, takođe predstavljaju indikaciju za primjenu Space Clearing metoda. Kad god postoji nasilni događaj, bez obzira gdje se dogodio, da li u kući ili napolju, ljudi se osjećaju neprijatno prilikom ulaska u svoj dom. U ovakvim slučajevima, Space Clearing može u velikoj mjeri pomoći i olakšati situaciju; ono što je dobro kod primjene ove metode jeste da ako se problem ne riješi, obično se nakon Space Clearinga otvore neke potpuno nove opcije za razrešenje.

U kineskoj filozofiji i metafizici, problem je uvijek neki eksces, višak, najčešće dominacija Yina. Yin stanja su duboka i-ili dugotrajna i ostavljaju čovjeka i prostor zaglavljene i bez energije. Tako na primjer bolest ne samo da oslabi oboljelog, već i prisili sve članove domaćinstva da obustave Yang (aktivnosti); u prostoru u kome boravi bolesnik, sve se vrti oko njega, tiho se priča, izbjegavaju se socijalni kontakti, zabavljanje i sl., što zapravo Yinizira prostor. Primjena Space Clearing postupaka nakon (ili čak u toku) bolesti može u velikoj mjeri da osvježi i poboljša kvalitet Ch'i, što će doprinijeti boljitku svih članova domaćinstva. Simptomi stagnacije su inače slični u ljudskom tijelu kao i u prostoru, i uobičajeno prate jedno drugo: umor, nervoza, nedostatak entuzijazma, depresija...

Priprema je veoma važna

Postoji mnogo različitih Space Clearing postupaka; najčešće se za pročišćenje energije koriste nerafinisana morska so, biljke poput žalfije, tamjana i zmajeve krvi, zatim svijeće, kao i tibetanska zvona, gong i tzv. pjevajuće činije. Preporuka je da se SC radi u manjoj grupi, zato što je nekada proces pročišćenja naporan i dobro ga je podijeliti sa nekim. Dobra je ideja napraviti događaj na kome će učestvovati više ljudi, da bi nakon pročišćenja slijedila zabava, kojom bi se zaključio proces pročišćenja.

Najvažniji dio svakog ozbiljnog Space Clearinga jeste priprema, koja ide u tri pravca: pripremu prostora, ličnu pripremu i pripremu materijala za ritual pročišćenja.

Priprema prostora podrazumijeva prije svega pranje, usisavanje i sređivanje.

Lična priprema podrazumijeva definisanje trenutne situacije, toga gdje smo i šta želimo za sebe. Prije izvođenja samog rituala, običaj je da učesnici odleže dvadesetak minuta u kupki od morske soli, kao i da se presvuku u čistu odjeću; svako ko ima neku svoju praksu, molitvu ili meditaciju može da je primjeni prije pročišćenja, kako bi smirio um.

 

Priprema materijala za pročišćenje prostora obuhvata obezbjeđenje sledećih elemenata:

-        Posuda za Space Clearing (potrebna je vatrostalna posuda; najbolje je uzeti posebnu posudu za ovu svrhu, a ako to nije moguće,  bilo koja vatrostalna posuda je sasvim zadovoljavajuća),  skupa sa podlogom koja djeluje kao izolacija od toplote;

-        Nerafinisana morska so, alkohol, šibice, žalfija, svijeća;

-        Tibetanska zvona ili „pjevajuće činije".

Prije početka Space Clearinga, potrebno je odškrinuti prozore i otvoriti sva vrata (uključujući i vrata ormana, kuhinjskih elemenata, rernu...), kako bi energija mogla da cirkuliše po cijelom prostoru. Takođe, pravilo je da djeca i ljubimci ne treba da budu u prostoru tokom postupka pročišćenja.

 

Šta treba znati prije upuštanja u Space Clearing

Najbolji način da se pročisti prostor jeste uz pomoć morske soli (nerafinisana so, iz neotvorenog pakovanja). Postupak je jednostavan: morska so se stavi na dno posude; prelije se sa kašikom alkohola (70%, iz apoteke), i – zapali dugačkom šibicom.

Prilikom paljenja alkohola treba biti veoma oprezan kako se ne bi zapalili odjeća, kosa ili namještaj, pa je u tu svrhu najbolje u blizini imati i vuneno ćebe, za svaki slučaj. Dugačke šibice služe tome da mogućnost akcidenta smanje na minimum.

Kombinacija vatre i soli brzo i snažno pročišćava prostor, a tokom ovog procesa moguće je raditi i vizualizaciju da se energija pročišćava, što može da ubrza proces (posebno ako se izvodi u grupi). Najbolje je da se posuda stavi u centar prostora ili prostorije u kojoj se najviše boravi,  a da se postupak ponovi još jednom ili dva puta ukoliko se procijeni da je to potrebno. Takođe je moguće uraditi jedno centralno pročišćenje, kao i odmah za njim pročišćenje za određenu prostoriju ili prostorije.

Morska so odlično upija stagnantnu energiju, dok je vatra snažan pročišćavač. U procesu pročišćenja koristi se nerafisana morska so, jer kada se jodira i procesuje, ona gubi svoja prirodna svojstva. Inače, smatra se da morska so odlično djeluje na letargiju, smiruje ekstremne emocije, ljutnju, prekomjerno razmišljanje, stres, zdravstvene probleme...

Žalfija se koristi nakon centralnog Space Clearinga i ona uklanja ostatke neželjenih energija i djeluje pročišćavajuće i iscjeljujuće. Posudu sa zapaljenom žalfijom treba nositi po uglovima i omogućiti da dim uđe u ormane i sva zabačena mesta (neke tradicionalne metode preporučuju da se dim tjera sa perima velikih ptica). Nakon sekundarnog pročišćenja žalfijom, mogu se koristiti cimbala ili zvona koja stvaraju čist i jasan zvuk, odličan za istjerivanje zaostale stagnantne energije.

Tokom procesa pročišćenja žalfijom i zvonima, po prostoru se može kretati od istoka ili u osmicama, po slobodnom izboru, ali uvijek tako da se završi na ulaznim vratima (kada se dođe do ulaza, tu se malo zadrži, otvore se vrata, izađe napolje i tek se tada posuda poklopi, da bi se spriječilo dalje dimljenje). Što se tiče tajminga, Space Clearing se radi po potrebi iako je kraj zime i početak proljeća prirodno vrijeme za pročišćenje energije. Odlični rezultati se postižu i kombinovanjem sa doskorašnjom tajnom majstora Feng Shuija, izborom najboljeg mogućeg datuma za tu svrhu; jedan od takvih posebnih dana je tzv. Remove day, 27. maj 2011.

Posvećenje prostora

Uobičajeno je da je jedno paljenje morske soli dovoljno za pročišćenje prostora srednje veličine; ipak, ako je je problem bio dugotrajan ili ako se osjeti da je potrebno još malo pročišćenja, proces se može ponoviti još jednom ili najviše dva puta.

Nakon pročišćenja, prostor bi trebalo posvetiti u nove kvalitete.

U tu svrhu se mogu koristiti svijeće (ostavljaju se da gore više sati, uz nadzor), jer se uz pomoć njih namjera može fokusirati (prvo se koncentriše, zatim se zapali svijeća misleći o tome šta se želi za prostor). Takođe je moguće posvetiti prostor vodom, tako što će se u raspršivač uliti tzv. energizovana voda (stajala je 24 h napolju, izložena suncu, vjetru, itd.) i dodati esencijalna ulja (pomorandža, lavanda, limun...) ili Bahove cvjetne kapi (Star of Bethlehem, Honeysuckle, Crab Apple), koje će očistiti i najmanje tragove zaostalih energija i energizovati atmosferu svojim karakteristikama.

 

Snežana Tufegdžić Althea je majstor klasičnog kineskog Feng Shuija i autor više knjiga. Profesionalno se bavi pružanjem Feng Shui konsultacija za životni i poslovni prostor, kao i Date Selection i Ba Zi Destiny Reading konsultacijama. Više informacija o Feng Shuiju možete potražiti na site-ovima: www.classicallyfengshuied.com, www.feng-shui.in.rs, kao i na blogu www.classicalyfengshuied.blogspot.com

Informacije u vezi zakazivanja profesionalnih konsultacija za vaš privatni ili poslovni prostor možete dobiti telefonom: +381 63 8021 971 (12-17h) ili mailom: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Share

 

 

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 41 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN