MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

Individualni PEAT i Aspektika radovi u Podgorici od 13. do 21. decembra: Koliko stres i negativne emocije štete zdravlju   "Imam glavobolje od stresa", "Sve me boli od nervoze"... Koliko puta se desilo da izgovorite rečenice poput ovih? Živimo u veoma stresnom vremenu koje zahtijeva vještine Kvantna spektralna dijagnostika u Podgorici od 8. do 12. decembra: Šta je kvantna/spektralna analiza?   Svaka ćelija ima svoj spektar sa određenim karakteristikama. Pre svake hemijske promene u ćeliji nastupa fizička promena. To izaziva treperenje ćelijske membrane, a to opet emituje spektar koji može da Trening vida u Podgorici 26. i 27. novembra : Jasan vid bez naočara  Gorica Mijovic i Marijan Brvar su instruktori treninga vida odnosno metode oporavka vida vežbama za oči. Unazad 9 godina bave se edukacijom o tome kako da osobe koje Bio-eterična dijagnostika i terapija od 5. do 10. novembra u Podgorici: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u radu, Čudesna moć bio-eterične metode i terapije: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u Šta je Bowen tehnika i kod kojih stanja može pomoći : "Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen Festival - Zdravlje i njega zene 22. i 23. juna u TC Delta City:   Festival pod nazivom "Zdravlje i njega zene", odrzace se u Podgorici, 22. i 23. juna 2022. godine u trznom centru Delta City, od 16h do 22h.   Festival organizuje Udruzenje za holisticku Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!: Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!   Ako trudnicu pitate da li preferira pol svog nerođenog djeteta, većina će vam reći da im je jedina želja da rode Kurs depilacije, maderoterapije i manikir - pedikir u Podgorici: Obuke u Podgorici za:   - maderoterapiju, klasičnu i brazilsku  - depilacije (sve zone) - 180e - manikir i pedikir (ruski, estetski sa trajnim lakom, nadogradnja, tipse, izlivanje, medicinski)   067 535 705 ili na Viber Tretmani i edukacije Strechink - kozmetičke kamuflaže u Podgorici: Kozmetička kamuflaža je Brazilska metoda kojom kamufliramo trajno sve nedostatke kože.Stretchink metoda - pigment se ubrizgava u kožu mašinicom i ne bledi vremenom. Boja se posebno meša za svakog klijenta

Trening vida u Podgorici 26. i 27. novembra

Jasan vid bez naočara 

Gorica Mijovic i Marijan Brvar su instruktori treninga vida odnosno metode oporavka vida vežbama za oči.

Unazad 9 godina bave se edukacijom o tome kako da osobe koje imaju probleme sa funkcijom vida oporave vid samostalnim radom vezbi.

 

U okviru Treninga vida, nauce kako da testiraju svoj vid, kako da izvode vezbe za oporavak vida i dobiju uputstva i plan rada. Nas rad nema dodirnih tacaka sa oftalmologijom niti optometrijom, u pitanju je fizioterapija za oci.

 

 

Emisiju - gostovanje - Popravi svoj vid bez operacije MOZETE POGLEDATI KLIKOM  OVDJE 

 

 

Da li možete da nam kažete nešto o istoriji metode oporavka vida vežbama - od
kada vežbe postoje?


Vežbe postoje od 19.veka tako da imaju dugu istoriju. Interesantno je da je tvorac metode oporavka vida vežbama oftalmolog doktor William H. Bates iz New York-a koji je osmislio vežbe za probleme funkcije vida i relaksaciju očiju.

Dr. Bates je akcenat takođe stavljao na negu i očuvanje vida koja u modernom dobu postaje sve izazovnija.

Nažalost, vežbe tada nisu postale deo zvaničnog učenja očne medicine i zbog toga nisu poznate širokim narodnim masama.

Iz mog ugla, idealan svet bi bio - dođete na očni pregled, ustanovi se problem i zatim daju opcije - očna pomagala ili vežbe za oči.

Uz pomoć vežbi, početne dioptrije do visine 2D bi se rešile za nedelju do dve vežbanja.

 


Šta trening vida obuhvata i koji je princip rada?

 


Trening vida traje dva dana i obuhvata edukaciju o tome kako naš vid funkcioniše, praktičan
deo gde radimo testove vida i vežbe, te kompletiramo savetima i uputstvima za negu vida. Učesnici aktivno rade vežbe koje su važne za njih i nauče kako da samostalno testiraju svoj vid i prate progres tokom vežbanja.

U pitanju je grupna edukacija (ne individualna) gde ucesnici sa istim problemima sa vidom dobijaju informacije po grupama.


Princip rada se zasniva na radu vežbi koje daju rezultate ako se disciplinovano i pravilno rade o čemu se dobiju detaljna uputstva na treningu vida. Ključ uspeha je rad jer kontrolu nad svojim vidom imate vi.

Učesnici treninga vida su oni koji razumeju da se sopstvenim radom, u ovom slučaju vežbama, stiže do uspeha što zaista važi za bilo koju sferu života.

 

 

Prakticna zena - gostovanje sa prakticnim radom MOZETE POGLEDATI OVDJE 

 

Koji probleme sa vidom se rešavaju vežbama?

 

Problemi sa vidom koji se rešavaju vežbama su:

- dalekovidost (plus dioptrija za blizinu i
daljinu),

- kratkovidost (minus dioptrija),

- strabizam (razrokost),

- astigmatizam (cilindri),

- lenje oko,

- slabovidost (ambliopija).

 


 

Strabizam i lenje oko se oporavljaju vezbama u oko 80% slucajeva, medjutim ne u svim slucajevima pa je to vazno da ucesnici znaju kod odluke za ucesce.

 

Za one koji nemaju navedene probleme ali imaju suve oči, umor, glavobolje, često treptanje, postoje vežbe relaksacije koje svako treba da zna.

 

Ukoliko ucesnik ima kataraktu, nistagmus, bolesti ociju ili ostecenja koja za posledicu imaju gubitak delova vidnog polja ili centralnog vida, trening vida nije odgovarajuci.

 

Zašto su važne vežbe za relaksaciju očiju?


Svi od očiju očekujemo visoke performanse. Gdegod da pogledamo, očekujemo da je vid jasan u milisekundi.

Međutim, oči se zamaraju više nego ikada zbog intenzivnog korišćenja digitalnih ekrana i disbalansa u načinu korišćenja vida na blizu u odnosu na daljinu.

Kroz vreme dođe do hroničnog zamora očiju usled čega san nije dovoljan da se oči oporave.

Često se našalimo na radionicama, gde učesnici kažu: "Ja sam ustala jutros, ali moje oči nisu."


Kako bi naš sistem vida funckionisao besprekorno, neophodno je imati odmorne oči bez bola
ili bilo kakvog osećaja nelagode, pritiska, tezine.

 

Za koga je trening vida? Ko su učesnici?


Trening vida u Podgorici je namenjen učesnicima od 12 godina i starijim, bez ograničenja u godinama.

 


Koji su najizazovniji primeri problema sa vidom sa kojima ste se susreli?


Visoke dioptrije u kombinaciji sa astigmatizmom (cilindrima) i strabizmom (razrokošću) su najizazovniji u smislu da je potrebno raditi više vežbi.

Period oporavka je duži za veće dioptrije, a imamo učesnike sa +9D pa do -14D koji su to postigli.

 


Da li je oporavak vida trajan ili se mora povremeno vežbati?

 


Kada jednom dostignete vid 100% (20/20) vežbe dalje nije potrebno raditi. Ja prva ne bih vežbala non stop niti bi to imalo smisla kada je u pitanju vid.

Jasan vid je prirodno stanje - nije prirodno nositi naočare. Kada jednom oporavite vid onako kako ga je priroda namenila, mozak "zakljuca" novu praksu korišćenja očiju jer je udobna i bez napora.

Svaki sistem, pa i sistem vida, teži balansu.

 


Kako se dešava oporavak vida vežbama?


Rađena su obimna istraživanja od strane biologa gde su rađeni testovi sa životinjama u celom lancu ishrane - sve do šimpanzi koji imaju oči identične našim.

Istraživanja su imala za cilj da pokažu šta se dešava sa okom kada stavimo očna pomagala. Životinje ne znaju slova da bi nam rekle šta vide, ali oblik oka se menja u zavisnosti od toga da li se testira plus ili minus dioptrija.

Nošenjem očnih pomagala, očna jabučica bilo koje životinje se produžila pri nošenju minus dioptrije i skratila pri nošenju plus dioptrije. Istraživanje je zaključilo da imamo kontrolu nad svojim vidom i da je vid moguće adaptirati.


Upravo kao što je moguće adaptirati vid ka višim dioptrijama ako smo im dovoljno dugo izloženi, moguće je raditi na fleksibilnosti sistema vida ka nižim dioptrijama sve do perfektnog vida.

Pravilnim radom vežbi dajemo impuls mozgu i očnim mišićima da rekalibriraju funkciju tj. način rada.

 

Da li su vežbe jednostavne? Koliko traje izvođenje vežbe?


Izvođenje bilo koje vežbe traje oko 1 do 1.5 minut. Vežbe su jednostavne, a to potvrđuje činjenica da ih rade i deca. Važna je disciplina i dinamika ponavljanja vežbi. Broj ponavljanja za većinu problema sa vidom je 12 do 14 vežbi dnevno sto je vremenski oko 15 minuta vezbanja. Mogu se praviti pauze u skladu sa rasporedom i obavezama tj. vezbe se ne moraju raditi svakog dana.

 


Kako znamo kada je dioptrija potpuno nestala?


Tokom vežbi je važno da svak prati progres jer progres je najjača motivacija. Svi učesnici treninga vida dobijaju praktično znanje kako da samostalno testiraju svoj vid:

- dioptriju,
- astigmatizam i

- koordinaciju očiju.

 

Uz pomoc testova, svaki ucesnik zna kada je postignut perfektan vid i kada je kraj vezbama.


Test koordinacije očiju se nažalost ne radi na standardnom očnom pregledu. Moja iskustva su takva da svako cetvrto dete pri polasku u prvi razred ima manji ili veći problem sa koordinacijom očiju koji nije ustanovljen dok ne postane svima očigledan strabizam.

 


Kako očni lekari reaguju na vežbe za oči? Da li im je poznato o čemu se radi? Koje su razlike?

 


Korekcija vida i oporavak vida su dva različita pojma. Optometristi i očni lekari uz pomoć očnih pomagala vrše korekcije problema sa vidom. Medjutim, kada skinete naocare, problem je i dalje tu. Trening vida ima za cilj prirodan oporavak jasnog vida i koordinacije očiju gde rešavate uzrok, a ne posledicu.
U pitanju su dva potpuno različita učenja. Trening vida nema dodirnih tačaka sa optometrijom i oftalmologijom. No, važno je napomenuti da je uloga očnih lekara u praćenju zdravlja oka i tretiranju očnih bolesti apsolutno neophodna.

 

Podcast - intervju sa preko milion pregleda na OVOM LINKU 

 

TRENING VIDA CE SE ODRZATI U PODGORICI 26. I 27. NOVEMBRA 2022. 

Informacije i prijave na 067 535 705 i 067 385 157


Kako da Vas pronađemo?


Na www.treningvida.com i na Instagram i Facebook profilu možete pronaći puno korisnih
sadržaja o nezi i oporavku vida uz svedočanstva učesnika.

Share

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 42 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN